Jordgubbspaj med hemgjord vaniljglass och mynta

Av Therese Elgquist

(1)

Vad tycker du?

Jordgubbspaj med hemgjord vaniljglass och mynta

”Sommarens godaste paj, inspirerad av en fransk galette. Jag gillar att göra den här typen av paj eftersom den ser både vacker och lyxig ut! Till pajen serverar jag en hemgjord vaniljglass på fyra ingredienser. Den är busenkel att göra – och detta recept blir en stor sats så att du sitter säkert när glassuget smyger sig på även när pajen är uppäten!”

Tänk på att receptet kräver ytterligare 5 timmar för glassen att stå i frysen!

Ingredienser

Pajskal

3 dldinkelmjöl, siktat
100 gväxtbaserat smör
2 mskiskallt vatten
havredryck, att pensla med
kokossocker, att strö över

Fyllning

500 gJordgubbar, färska
2 mskPotatismjöl
3 mskkokossocker
0,5 tskKardemummakärnor, hela

Hemgjord vaniljglass

5 dlhavrebaserad matlagningsgrädde
2 mskkokossocker
5 dlhavrebaserad vispgrädde
1 tskäkta vaniljpulver

Till servering

Färsk mynta, finhackad
Jordgubbspaj med busenkel hemgjord vaniljglass.

Gör så här

1
Koka upp matlagningsgrädden, låt sjuda på låg värme i 35 minuter. Blanda ner kokossockret och låt sjuda ytterligare 10 minuter. Låt svalna helt, kyl sedan ner i kylskåp så att det blir sval.
2
Vispa havregrädden och vaniljpulver tills fluffigt. Häll i en form med lock, sätt på locket och ställ in glassen i frysen, låt stå minst 5 timmar. Ta ut 5 minuter innan servering.
3
Pajskal: Mixa mjöl och växtbaserat smör till ett smul i matberedare, tillsätt vatten och pulsa några gånger tills en deg formas. Mixa inte för länge eftersom degen då lätt kan bli lite seg. Täck degen med återanvändbart vaxpapper (eller plastfolie), och lägg i kylen i 30 minuter.
4
Mortla de hela kardemummakärnorna. Snoppa och skär jordgubbarna i kvartar och blanda med potatismjöl, kokossocker och mortlad kardemumma.
5
Värm ugnen till 200°C.
6
Kavla ut degen till en rund platta, ca 2 mm tjock, direkt på ett bakplåtspapper. Lägg fyllningen i mitten av plattan, med ca 3 cm pajkant runt om. Vik in pajkanterna över fyllningen, och se till att det inte blir några hål - då rinner fyllningen lätt ut. Pensla kanterna med havredryck, strö över lite kokossocker.
7
Lägg på en bakplåt. Baka pajen i ugnen i 25-30 minuter, tills skalet fått en fin gyllene färg och är krispigt. Låt svalna något.
8
Servera pajen med en kula vaniljglass, och finhackad mynta.
9
Tips! Har du ingen matberedare går det fint att nypa ihop degen för hand. Nyp ihop mjölet och det växtbaserat smöret till ett smul i en bakbunke, tillsätt vattnet och knåda snabbt ihop till en deg.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Efterrätter

Efterrätter

Visa alla
(1)

Kokospannkakor

(25)

Flan de huevo

(1)

French toast med banan och choklad

(1)

Pannkakor med apelsin och likör