Fisksoppa à la bouillabaisse

Av Lise Finckenhagen

(8)

Vad tycker du?

Fisksoppa à la bouillabaisse

Känn doften av Medelhavet med denna variant på en klassisk bouillabaisse, med torsk, räkor och kräftstjärtar i en smakrik fond med saffran, apelsin och fänkål.

Fisksoppa à la bouillabaisse med räkor och kräftstjärtar.
Fisksoppa à la bouillabaisse med räkor och kräftstjärtar.

Ingredienser

  • 2 kgfiskben, och rester
  • 1 kgräkskal, gärna även havskräftor
  • 3 mskTomatpuré
  • 4 tomater
  • 1 morot
  • 1 fänkål
  • 1 Gul lök, stor
  • 0,5 Purjolök, liten
  • 1 vitlök, hel
  • Persilja , dragon eller timjan, några stjälkar
  • 0,5 apelsin, zesten
  • 2 dlVitt vin, kan utelämnas
  • 800 gfiskfilé, vit fisk, till exempel torsk eller hälleflundra
  • 300 gräkor, rensade
  • 8 kräftstjärtar, råa eller kokta
  • salt och malen peppar
  • citronsaft
  • cayennepeppar
  • saffran
  • Olivolja
  • gott bröd, grovt, i tunna skivor
  • basilika, och persilja, hackad

Saffransaioli

  • 1 nypasaffran, saffranstrådar
  • 2 mskVatten, varmt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 nypasalt
  • 2 äggulor
  • 1 mskcitronsaft
  • 1,5 dlOlja, neutral
  • 1 dlolivolja, mild

Gör så här

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Fisksoppa à la bouillabaisse