Fisksoppa à la bouillabaisse
Känn doften av Medelhavet med denna variant på en klassisk bouillabaisse, med torsk, räkor och kräftstjärtar i en smakrik fond med saffran, apelsin och fänkål.
Ingredienser
- 2 kgfiskben, och rester
- 1 kgräkskal, gärna även havskräftor
- 3 mskTomatpuré
- 4 tomater
- 1 morot
- 1 fänkål
- 1 Gul lök, stor
- 0,5 Purjolök, liten
- 1 vitlök, hel
- Persilja , dragon eller timjan, några stjälkar
- 0,5 apelsin, zesten
- 2 dlVitt vin, kan utelämnas
- 800 gfiskfilé, vit fisk, till exempel torsk eller hälleflundra
- 300 gräkor, rensade
- 8 kräftstjärtar, råa eller kokta
- salt och malen peppar
- citronsaft
- cayennepeppar
- saffran
- Olivolja
- gott bröd, grovt, i tunna skivor
- basilika, och persilja, hackad
Saffransaioli
- 1 nypasaffran, saffranstrådar
- 2 mskVatten, varmt
- 2 vitlöksklyftor
- 1 nypasalt
- 2 äggulor
- 1 mskcitronsaft
- 1,5 dlOlja, neutral
- 1 dlolivolja, mild