Caesarsallad på Tareq Taylors vis
I en äkta caesarsallad finns det ingen kyckling alls utan bara romansallad, dressing, sardeller och bacon. Tareq Taylor väljer att lägga till kyckling.
– Det passar så bra. Jag tycker också att en caesarsalladen vara blandad – dressingen ska inte serveras i en skål vid sidan av, säger Tareq Taylor.
Recept ur kokboken ”Tareq Taylors kyckling”.
Ingredienser
Ingredienser
3 Kycklingbröstfiléer, med skinn eller motsvarande mängd lårfilé
Salt och svartpeppar, nymald
2 paketbacon, à 140 g
Smör , att steka i
250 gRomansallad
Caesardressing
1 ägg
7 Sardellfiléer
1 vitlöksklyfta, i skivor
1 mskVitvinsvinäger
0,5 dlVatten
0,5 tskSalt
svartpeppar, några varv med kvarnen
0,5 dlneutral olja
riven parmesan
Krutonger
4 skivorsurdegsbröd
1 mskSmör , ungefär
Till servering
sardeller, eventuellt några extra till salladen
Gör så här
1
Koka ägg till dressingen i exakt 3 minuter (lägg ner i kokande vatten). Kyl sedan direkt i kallt vatten. Skrapa ur ägget ner i en mixerskål och tillsätt sardeller, vitlök, vinäger, vatten, salt och peppar. Mixa till en slät kräm. Häll i oljan först droppvis under mixning och sedan i en stråle tills det blir en tjock majonnäs. Blanda ner parmesanosten och eventuellt lite mer vatten.
2
Skär brödet i tärningar. Lägg dem tillsammans med smöret i en kall panna, värm upp pannan och låt bröden bli jämnt knaperstekta under omrörning.
3
Värm ugnen till cirka 160 grader.
4
Stek baconskivorna knapriga i en panna. Lägg dem på hushållspapper, låt rinna av och svalna. Bryn sedan kycklingen i baconfettet och lite smör så att den får färg. Salta och peppra och lägg över i en form. Låt steka klart i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
5
Lägg salladen i en bunke och ”dressa” den, det vill säga blanda dressingen med salladen så att den täcks av såsen. Skär kycklingen i skivor.
6
Lägg upp sallad, kyckling, bacon (som du bryter ner i salladen) och några sardellfiléer på tallrikar eller ett stort fat. Toppa med brödkrutonger och servera direkt.