Klimatsmart barnmat – ärtpuré med bakad torsk
Kocken Jessie Sommerströms mål är våra yngsta ska erbjudas god och näringsrik mat som är gjord på riktiga råvaror. Och som lämnar ett så litet klimatavtryck som möjligt.
Här delar hon med sig av ett enkelt recept som barnen kommer att älska!
Ingredienser
Ingredienser
4 portionsbitar
Torskfilé MSC märkt
1
broccoli, svensk, eller fryst ca 250 g om det inte är säsong
4 dl
gröna ärtor
2
Morötter, gärna olika färger
Rapsolja, eller en klick smör
Äggsås
4 dl
mjölk
2 msk
smör
2 msk
mjöl
2
ägg
Gör så här
1
Sätt ugnen på 150°C Lägg äggen i kokande vatten koka i 8 minuter. Spola i kallt vatten, skala och skär i mindre bitar.
2
Skala och skär moroten i jämnstora bitar, dela ner broccolin i mindre bitar, anpassa storleken på
grönsakerna efter ditt barn
3
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet och späd med mjölken lite i taget under omrörning.
Låt koka några minuter och smaka av med salt och peppar. Vänd ner de kokta äggen i såsen.
4
Lägg torsken i en ugnsfast form med lite rapsolja i botten, salta. Baka torsken i mitten av ugnen på 150° tills den har en innertemperatur på 50°C.
5
Ta en kastrull, lägg i en sil och slå på vatten. Ytan på vattnet ska vara precis under silen. Koka upp vattnet, lägg i 2/3 av broccolin i silen och lägg på ett lock.
6
Ånga tills genommjuka, tillsätt 3 dl av ärtorna mot slutet och ånga tills varma. Mixa broccoli och ärtor i en kannmixer eller matberedare med en matsked olja eller en klick smör. Späd eventuellt med lite av kokvattnet till önskad konsistens. Mixa till en slät puré och smaka ev. av med salt.
7
Ånga resterande grönsaker gärna var för sig då de har olika tillagningstid. Salta lätt.
8
Servera torsken, äggsåsen, de ångade grönsakerna tillsammans med purén.