Potatisparatha – indiskt kryddigt bröd
Potatisparatha – härligt smakrika indiska tunnbröd som går att anpassa efter säsong.
– Det finns inget härligare än att vakna av doften av nybakat, säger Mattias Kristiansson.
Recept ur Green India av Mattias Kristiansson och Amanpreet Singh Sangha.
Ingredienser
Ingredienser
6 dl
chapatimjöl, eller fullkornsvetemjöl
1 tsk
Salt
3 dl
Vatten
2 tsk
neutral olja
Fyllning
100 g
kokt potatis
1
Lök, finhackad
1 msk
ingefära, färsk, riven
1
Chilifrukt, grön, finhackad
1 tsk
chili, kan uteslutas
1 tsk
Garam masala
0.5 tsk
Spiskummin, mald
0.5 tsk
mald koriander
0.5 tsk
mangopulver, torkat, kan uteslutas
1 tsk
Salt
Till servering
yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
chutney, valfri
pickles
Gör så här
1
Blanda mjöl, salt, vatten och olja i en skål. Arbeta ihop till en smidig deg och knåda i 5-10 minuter. Har du tid så låt degen sedan vila i 10 minuter, då blir den enklare att kavla ut.
2
Mosa sönder potatisen och blanda med resterande ingredienser. Enklast är att använda händerna och mosa ihop allt tills det är väl blandat.
3
Dela degen i åtta delar. Rulla till bollar och platta till dem. Gör som en liten fördjupning i mitten. Lägg ca 1 msk fyllning i fördjupningen och nyp ihop degen över fyllningen.
4
Vänd bollarna i mjöl och skaka bort överflödigt mjöl. Kavla försiktigt ut degknytena så tunt det bara går. Det gör inget om de går sönder på något ställe.
5
Stek dina parathas i lite olja så att de får fint med färg.
6
Servera med yoghurt, pickles och valfri chutney.