Helstekt kyckling med vitlök och timjan

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Helstekt kyckling med vitlök och timjan

Helstekt kyckling i ugn blir saftig och fin och med knaprigt skinn. Timjan och vitlök är en klassisk kryddning och blir hur gott som helst. Servera med en god sås och potatisklyftor eller ris.

Helstekt kyckling med vitlök och timjan
Helstekt kyckling med vitlök och timjan

Ingredienser

1 Hel kyckling
150 gSmör , rumsvarmt
2 vitlöksklyftor
2 mskTimjan, finhackad, plus extra kvistar till stekning
1 citron, gärna ekologisk
2 knippesparris , grön
800 gsmåpotatisar
Salt och peppar
Olivolja

Till garnering

färska örter, eller groddar

Gör så här

  1. Skölj kycklingen i kallt vatten (inifrån och ut), torka den med hushållspapper. Blanda ihop smör, finhackad/pressad vitlök, timjan, rivet skal av 1 citron och saften av 0,5 citron. Använd fingrarna och gör en ficka mellan skinnet och bröstet på kycklingen. Var försiktig så att du inte gör flera hål i skinnet. Fyll örtsmöret i fickan och pressa (eller massera) det ordentligt utåt. Gnid in hela kycklingen med lite olja och krydda ordentligt med salt och mald peppar.
  2. Lägg kycklingen i en medelstor långpanna. Pressa över resten av citronen och lägg de två halva citronerna inne i kycklingen. Knyt ihop benen med en bit snöre (eller inte). Fördela några extra timjankvistar över kycklingen och tillaga den på 180 grader i ca. en timme (lite beroende på storleken på kycklingen). Kycklingen är färdig när köttsaften från låren är "klar" (genomskinlig). Ös gärna kycklingen med skyn som bildas i pannan med jämna mellanrum under tillagningen. Låt kycklingen vila i 10-20 minuter innan servering.
  3. Skär bort den nedre trådiga delen av sparrisen. Koka potatisen mjuk, häll av vattnet och ånga den torr. Stek sparrisen precis innan servering. Stek på hög värme i en stekpanna med lite olja och krydda lätt med salt och peppar. Låt potatisen steka med kycklingen de sista 15 minuterna så att den drar till sig mycket god smak från pannan. Eller stek dem i lite av skyn som finns i stekpannan precis innan servering. Garnera med lite extra örter eller groddar innan servering.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Helstekt kyckling med vitlök och timjan