Mandelkaka med hallon

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Mandelkaka med hallon

Saftig mandelkaka med hallon och knaprig toscatopping passar perfekt med lite lättvispad grädde eller en glasskula på toppen. Vill man variera sig lite kan hallon ersättas med blåbär.

Mandelkaka med hallon
Mandelkaka med hallon

Ingredienser

100 gMarsipan, minst 50% mandel
200 gsmör, rumstempererat
200 gSocker
1 vaniljstång, fröna
1 citron, juicen
4 ägg, medelstora
150 gVetemjöl
50 gPotatismjöl
2 tskBakpulver
150 gHallon, färska eller frysta (+ extra till garnering)

Mandeltopping

100 gsmör
100 gSocker, gärna hälften farin
1 tskVaniljsocker
1 mskVetemjöl
2 mskgrädde
120 gMandel, skivad och/eller grovt hackad

Gör så här

1
Värm ugnen till 170 grader. Täck formen med bakplåtspapper.
2
Dela marsipanen i små bitar. Använd en matberedare och rör ihop marsipan, smör, socker och vanilj. Kör matberedaren tills blandningen är helt slät, ljus och lätt fluffig.
3
Rör i citronsaften. Tillsätt äggen, två och två åt gången. Rör i äggen ordentligt innan du vispar i nästa.
4
Sikta ihop mjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör ner det torra i degen och blanda väl tills degen är slät och jämn.
5
Vänd ner bären och häll smeten i formen. Fördela den jämnt.
6
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca. 25 minuter, tills ytan verkar lite fast.
7
Gör mandeltoppingen medan kakan gräddas. Värm smör, socker, vaniljsocker, mjöl och grädde i en kastrull. Låt blandningen puttra i en minut.
8
Stäng av värmen och blanda ner mandeln. Fördela blandningen så jämnt över kakan. Sätt ugnstemperaturen till 180 grader.
9
Grädda kakan i ca. 15 minuter eller tills toppen är gyllene och fin och kakan är klar. Kyl kakan i formen.
10
Tips: Vill man variera sig lite kan hallon ersättas med blåbär. Man kan även ha en nypa linfrösalt över mandeltoppen innan stekning och mandel kan bytas ut mot pistagenötter eller hasselnötter. Man kan även blanda lite olika nötter.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Mandelkaka med hallon

Ämnen