Lutfisk med senapssås

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Lutfisk med senapssås

Lutfisk med senapssås är en spännande twist på den traditionella julfisken. Här serveras den med tillbehör som ljusgrön ärtpuré och chorizosmör – med en liten kick som mildras med söta aprikoser.

Lutfisk med senapssås

Ingredienser

2 kglutfisk
400 gfrysta ärter, små och gröna
100 gsmör
150 gchorizo, rå
4 torkade aprikoser
2 mskOlivolja, mild
1 knippegräslök, eller persilja, litet
kokt potatis, till servering
Flingsalt
malen peppar

Senapssås

2 msksmör
2 mskmjöl
3 dlmjölk
2 dlgrädde
1 mskDijonsenap
1 mskDijonsenap, grov
citronsaft, några droppar
salt och malen peppar

Gör så här

1
Koka ärtor med lite vatten och en nypa salt. Häll av vattnet och mixa ärtorna tillsammans med 50 g smör i en snabbmixer till en slät smet. Lägg tillbaka ärtpurén i kastrullen, smaka av med salt och peppar och håll purén varm.
2
Skär chorizo och aprikos i små bitar. Stek korvbitarna i olivolja, låt det sjuda så att korven avger både smak och färg medan den steks. Tillsätt aprikos och 50 g smör, låt det sjuda vidare i några minuter. Tillsätt hackade örter precis innan servering.
3
Senapssås: Rör ihop 2 msk smör och 2 msk mjöl till en slät blandning. Koka upp mjölk och grädde i en liten kastrull. Vispa i smör- och mjölblandningen lite i taget precis innan gräddmjölken börjar koka. Låt såsen sjuda i fem minuter under ständig, kraftig vispning för att undvika klumpar. Rör ner senap och smaka av såsen med citronsaft, salt och peppar. Tips: Dijonsenapen kan bytas ut mot en annan senap du gillar. Senapspulver kan också användas, smaka dig fram.
4
Dela lutfisken i portionsbitar, räkna på två rejäla bitar per person.
5
Lägg fiskbitarna med skinnsidan nedåt i en långpanna eller ugnsfast form. Strö över ordentligt med krossat flingsalt och låt fisken stå i 30 minuter. (Fisken kan stå i kylen en timme eller två med saltet på.)
6
Täck pannan (eller formen) med aluminiumfolie, och kläm fast den hårt runt kanterna så att den blir tät. Grädda fisken i 220 grader i ca. 30 minuter, beroende på tjockleken på fiskbitarna. Låt vätskan rinna av fiskbitarna ordentligt innan servering.
7
Servera lutfisken rykande varm med grön ärtpuré, senapssås, "chorizosmör" och kokt potatis.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (8)

    Lutfisk med bechamel, bacon och ärtor

  2. (1)

    Hälleflundra med kokos och grön chili

  3. (0)

    Fiskpinnar med remouladsås

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Fisk
    3. Husmanskost
    4. Jul

Fisk

Visa alla

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

(1)

Gravad lax

(1)

Makrillsallad med grillad färskpotatis

(1)

Fiskgratäng med makaroner