Lutfisk med senapssås
Lutfisk med senapssås är en spännande twist på den traditionella julfisken. Här serveras den med tillbehör som ljusgrön ärtpuré och chorizosmör – med en liten kick som mildras med söta aprikoser.
Ingredienser
2 kglutfisk
400 gfrysta ärter, små och gröna
100 gsmör
150 gchorizo, rå
4 torkade aprikoser
2 mskOlivolja, mild
1 knippegräslök, eller persilja, litet
kokt potatis, till servering
Flingsalt
malen peppar
Senapssås
2 msksmör
2 mskmjöl
3 dlmjölk
2 dlgrädde
1 mskDijonsenap
1 mskDijonsenap, grov
citronsaft, några droppar
salt och malen peppar
Gör så här
1
Koka ärtor med lite vatten och en nypa salt. Häll av vattnet och mixa ärtorna tillsammans med 50 g smör i en snabbmixer till en slät smet. Lägg tillbaka ärtpurén i kastrullen, smaka av med salt och peppar och håll purén varm.
2
Skär chorizo och aprikos i små bitar. Stek korvbitarna i olivolja, låt det sjuda så att korven avger både smak och färg medan den steks. Tillsätt aprikos och 50 g smör, låt det sjuda vidare i några minuter. Tillsätt hackade örter precis innan servering.
3
Senapssås: Rör ihop 2 msk smör och 2 msk mjöl till en slät blandning. Koka upp mjölk och grädde i en liten kastrull. Vispa i smör- och mjölblandningen lite i taget precis innan gräddmjölken börjar koka. Låt såsen sjuda i fem minuter under ständig, kraftig vispning för att undvika klumpar. Rör ner senap och smaka av såsen med citronsaft, salt och peppar. Tips: Dijonsenapen kan bytas ut mot en annan senap du gillar. Senapspulver kan också användas, smaka dig fram.
4
Dela lutfisken i portionsbitar, räkna på två rejäla bitar per person.
5
Lägg fiskbitarna med skinnsidan nedåt i en långpanna eller ugnsfast form. Strö över ordentligt med krossat flingsalt och låt fisken stå i 30 minuter. (Fisken kan stå i kylen en timme eller två med saltet på.)
6
Täck pannan (eller formen) med aluminiumfolie, och kläm fast den hårt runt kanterna så att den blir tät. Grädda fisken i 220 grader i ca. 30 minuter, beroende på tjockleken på fiskbitarna. Låt vätskan rinna av fiskbitarna ordentligt innan servering.
7
Servera lutfisken rykande varm med grön ärtpuré, senapssås, "chorizosmör" och kokt potatis.