Jordärtskockssoppa

Av Lise Finckenhagen

(2)

Vad tycker du?

Jordärtskockssoppa

Krämig jordärtskockssoppa är riktigt gott och dessutom ganska lätt att göra. Servera den med hemlagade jordärtskockschips, knaperstekt bacon och toppa med hackad gräslök.

Jordärtskockssoppa toppad med jordärtskockschips, knaperstekt bacon och hackad gräslök.
Jordärtskockssoppa toppad med jordärtskockschips, knaperstekt bacon och hackad gräslök.

Ingredienser

300 gJordärtskockor, tvättade och skrubbade
2 vitlöksklyftor
2 Schalottenlökar
2 msksmör
1 dlVitt vin
8 dlmjölk, eller hälften mjölk, hälften kycklingfond
salt och malen peppar
citronsaft, några droppar

Tillbehör

bacon, knaperstekt
gräslök, grovt hackad
jordärtskockschips, hemlagade

Gör så här

  1. Hacka schalottenlök och vitlök. Skär jordärtskockorna i små bitar.

  2. Smält smöret i en kastrull och fräs grönsakerna på medelvärme utan att de får färg.

  3. Tillsätt vitt vin och låt koka tills det mesta av vätskan har avdunstat innan du tillsätter mjölken.

  4. Låt soppan koka på medelvärme i cirka 20 minuter, eller tills jordärtskockorna är helt mjuka. Rör om då och då.

  5. Kör soppan slät och jämn med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronsaft.

  6. Servera soppan med knaperstekt bacon, grovhackad gräslök och spröda jordärtskockschips.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Jordärtskockssoppa