Kinesisk risgröt – congee

Av Lise Finckenhagen

(3)

Vad tycker du?

Kinesisk risgröt – congee

Om du föredrar en ”salt” start på dagen, kan en kinesiskinspirerad risgröt al la ”Congee” vara något för dig. Utgångspunkten är ganska enkel, så här är det toppingen som gör det mesta. Socker, kanel och smör byts i denna risgröt ut mot salladslök, chiliolja, sojasås, koriander, sprödstekt vitlök och shiitakesvamp.

Kinesisk risgröt - congee
Kinesisk risgröt - congee

Ingredienser

2,5 dljasminris
2 mskolja, neutral
1 mskingefära, färsk, finriven
1 vitlöksklyfta, riven eller hackad
1,5 lGrönsaksbuljong, skaldjursbuljong eller vatten
0,5 tskSalt

Till servering

Salladslök, finskuren
sesamolja
Lök, knaperstekt
shiitake, stekt, eller annan svamp
Koriander, färsk

Gör så här

  1. Skölj riset och häll av sköljvattnet.

  2. Hetta upp oljan i en tjockbottnad, medelstor kastrull. Fräs ingefära och vitlök under omrörning ungefär en minut (ska inte få färg). Tillsätt buljong och salt.

  3. Koka upp, rör om med jämna mellanrum så att riset inte fastnar i botten. Sänk värmen och sjud riset i ca. en timme, eller tills konsistensen påminner om en krämig gröt.

  4. Rör om då och då. Späd eventuellt med lite vatten under tiden om "gröten" verkar för tjock.

  5. Serveras varm och toppas med finhackad salladslök, några droppar sesamolja, sojasås, lite knaperstekt lök och/eller vitlök, stekt svamp och hackad koriander före servering.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Kinesisk risgröt – congee