Kolapaj med marängtopp
Kolapaj med marängtopp – visst blir man imponerad när man ser den här läckra pajen toppad av ett moln av maräng. Passa på att använda brûléebrännaren om du har en. Recept ur Lena Söderströms kokbok ”Pajer”.
Ingredienser
Pajdeg
3 dl
Vetemjöl
1 msk
Socker
125 g
smör, kylskåpskallt, eller mer för en lyxigare deg
3 msk
Vatten, eller
1
ägg, kylskåpskallt, i stället för vatten om du vill
Fyllning
2 dl
grädde
1 dl
mörk sirap
1 dl
ljus sirap
2 dl
strösocker
Topping
3
äggvitor
1.5 dl
strösocker
Gör så här
1
Mät upp mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret, skuret i tunna skivor. Nyp ihop till smulig deg. Ringla över vatten eller uppvispat ägg och arbeta ihop till en smidig pajdeg.
2
Klä pajformen, cirka 20 centimeter i diameter, med degen och grädda pajskalet tills det är helt genomgräddat, cirka 20–25 minuter.
3
Vispa ihop grädde, sirap och socker i en kastrull. Koka upp och sjud tills den tjocknar, till ca 125°. Passa noga så att den inte kokar över och rör om då och då. Låt svalna, men inte stelna, ca 30 minuter. Häll fyllningen i pajskalet och ställ kallt, ca 1 timme eller tills fyllningen har stelnat.
4
Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt hälften av sockret och vispa smeten blank. Vänd ner resten av sockret i 2 omgångar och vispa ytterligare ca 1 min. Toppa kakan med marängsmeten.
5
Bränn av marängen med en brûléebrännare tills den får fin färg,
Vad tycker du om receptet?
Ämnen