Så gör du Sveriges godaste macka
När grönt blir till guld – så gör du Mikaela Eliassons ”Grön macka” som tog hem guldet i 2021 års Mack-SM.
– Man kan verkligen tänka att man gör miljön en god gärning när man äter den – den är en miljöhjälte, säger Mikaela.
Extra tid tillkommer för jäsning av bröd, syrad lök och potatis.
Ingredienser
Bröd
- 270 gVatten
- 250 gAlgotvetemjöl
- 100 gÖlandsvetemjöl
- 80 gVetesurdeg
- 8 gSalt
Lökringar
- 2 Gul lök
- 1 dlkikärtsspad
- 1 dlBrödkanter
- 1 tskSalt
- 8 dlRapsolja
Rostad lök-majonnäs
- 3 mskkikärtsspad
- 0,5 tskChampagnevinäger
- 1 tskDijonsenap
- 0,5 tskSalt
- 2 dlEkologisk rapsolja
Mjölksyrad potatis
- 1 stPotatis, Fast
- Salt, mängd = 2% av potatisens vikt
Gul lök- och mjölksyrad potatischutney
- 1 StMjölksyrad potatis
- Lök, topp och botten
- 1 mskRåsocker
- 1 mskChampagnevinäger
- 0,5 tskSalt
Potatiskrisp
- 1 stPotatis, Fast
- 8 dlEkologisk rapsolja , Från fritering av lökringar
- 1 en nypa salt
Syrad lök
- 2 stGul steklök
- 0,5 dlSocker
- 0,5 dlättika
- 0,5 dlVatten