Så gör du Sveriges godaste macka

Av Lisa Nilsson

(170)

Vad tycker du?

Så gör du Sveriges godaste macka

När grönt blir till guld – så gör du Mikaela Eliassons ”Grön macka” som tog hem guldet i 2021 års Mack-SM.

– Man kan verkligen tänka att man gör miljön en god gärning när man äter den – den är en miljöhjälte, säger Mikaela.

Extra tid tillkommer för jäsning av bröd, syrad lök och potatis.

Mikaela Eliassons macka vann i Mack-SM 2021
Mikaela Eliassons macka vann i Mack-SM 2021

Ingredienser

Bröd

270 gVatten
250 gAlgotvetemjöl
100 gÖlandsvetemjöl
80 gVetesurdeg
8 gSalt

Lökringar

2 Gul lök
1 dlkikärtsspad
1 dlBrödkanter
1 tskSalt
8 dlRapsolja

Rostad lök-majonnäs

3 mskkikärtsspad
0,5 tskChampagnevinäger
1 tskDijonsenap
0,5 tskSalt
2 dlEkologisk rapsolja

Mjölksyrad potatis

1 stPotatis, Fast
Salt, mängd = 2% av potatisens vikt

Gul lök- och mjölksyrad potatischutney

1 StMjölksyrad potatis
Lök, topp och botten
1 mskRåsocker
1 mskChampagnevinäger
0,5 tskSalt

Potatiskrisp

1 stPotatis, Fast
8 dlEkologisk rapsolja , Från fritering av lökringar
1 en nypa salt

Syrad lök

2 stGul steklök
0,5 dlSocker
0,5 dlättika
0,5 dlVatten

Gör så här

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Så gör du Sveriges godaste macka