Blåbärsgifflar med vit choklad

Av Godare

Vad tycker du?

Blåbärsgifflar med vit choklad

(3)

Fyll de här mjuka och fina gifflarna med söta blåbär och vit choklad – smaker som gifter sig perfekt med varandra.

Recept av Simona Muntean med bloggen Cookies and sweets.

Blåbärsgifflar

Ingredienser

Ingredienser

200 g
Blåbär
1.5 tsk
torrjäst
1.5 dl
strösocker
150 g
Smör , normalsaltat, kallt
5 dl
mjölk
0.5 tsk
Kardemumma, malen
2 tsk
Vaniljsocker
9 dl
Vetemjöl, tillsätts först och knådas in
6 dl
Vetemjöl, tillsätts efter att den första mängden knådats in

Fyllning

150 g
Smör , normalsaltat, mjukt
150 g
Vit choklad, riven
4 msk
Vetemjöl

Topping

1.5 dl
strösocker
vatten, så att sockret löser sig
pärlsocker , att strö på

Gör så här

1
Mosa de upptinade blåbären och sila bort allt skal.
2
Blanda alla ingredienser till degen i en stor bunke, även blåbärssaften, men bara första mängden vetemjöl. Blanda till en lös deg.
3
Tillsätt resterande mängd vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr.
4
Olja in en större bunke och lägg i degen. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.
5
Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Lägg bakplåtspapper på två ugnsplåtar. Ställ åt sidan.
6
Blanda alla ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan.
7
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i två. Ta den ena halvan och kavla runt cirka 30–40 cm i diameter och 0,5 cm tjockt.
8
Skär 8–10 trianglar med en kniv eller pizzaskärare. Lägg lite fyllning vid den breda delen på varje triangel och rulla till gifflar.
9
Lägg gifflarna på plåt med lite mellanrum. Täck med en kökshandduk och låt jäsa ca 1 timme.
10
Grädda i mitten av ugnen ca 10–12 minuter tills gifflarna har fått en fin ljusbrun yta.
11
Koka under tiden upp strösocker och vatten till sockerlag. Konsistensen ska vara klibbig och honungsliknande.
12
Pensla gifflarna med sockerlag direkt när de tas ut från ugnen och strö på pärlsocker.
13
Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!
14
Tips! Ska du frysa in bullarna så gör det direkt efter att du har format dem, alltså ogräddade. Ta fram och grädda i förvärmd ugn cirka 20 minuter. På det sättet har du alltid färska bullar på nolltid.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Simona Muntean: ”Bakning är min avkoppling”

  2. Jordgubbsbullar – rödrosa godingar

  3. Vaniljkaka med hallonpannacotta

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Mjuka kakor
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!