Kryddtopping med syltad citron

Av Lise Finckenhagen

(0)

Vad tycker du?

Kryddtopping med syltad citron

Den här smakrika och syrliga citronröran passar perfekt som tillbehör till grytor och grillat. Blanda syltad citron med rostade grönsaker och rör ner hackad koriander, mynta, olivolja, spiskummin och salt.

 Kryddtopping med syltad citron.
Kryddtopping med syltad citron.

Ingredienser

2 Paprikor, gröna
1 chili, grön (mer om man vill)
4 skivorcitron, saltade och inlagda (se recept nedan)
1 knippekoriander
1 mskmynta, hackad
4 mskOlivolja, mild
1 nypaspiskummin, krossad (kan utelämnas)
1 nypaflingsalt

Saltade och "snabbinlagda" citroner

citron, ekologisk
citronjuice
Flingsalt

Gör så här

  1. Gör först saltad och "snabbinlagd" citron: Tvätta citronerna och skär dem i 1-2 cm tjocka skivor. Hitta en passande syltburk. Strö lite salt på botten av burken. Varva citronskivorna i glaset med ett lätt saltstänk mellan lagren/skivorna. Fyll på med citronsaft, lägg på ett tätt lock och vänd glaset några gånger. Låt stå i rumstemperatur i ca. tre timmar för en snabbinläggning, eller ställ glaset svalt i minst 24 timmar.
  2. Grilla paprika och chili tills skalet är helt svart. Lägg allt i en skål, täck skålen med plastfolie och låt stå i 10-15 minuter. Skala och hacka squashen fint.
  3. Ta bort skalet från chilin och skär av stjälken. Lämna fröna om du vill ha en kraftig dip, eller ta bort fröna för en lite mildare variant.
  4. Hacka chilin och blanda ihop den med paprikan. Skär bort det yttersta gula skalet på två av citronskivorna och finhacka det. Skär bort skalet på skivorna och hacka "citronköttet".
  5. Blanda citron och finhackat skal tillsammans med grönsakerna. Rör ner hackad koriander, mynta, olivolja, spiskummin och salt.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Kryddtopping med syltad citron