Drottningens vaniljfromage med portvin

Av Lise Finckenhagen

Det här är en norsk dessert som skapades i början av 1900-talet till drottning Mauds ära. Vaniljfromage smaksatt med portvin toppad med riven mörk choklad och hallon.

Vanilj- och chokladdesserten är skapad till norska drottning Mauds ära.

Ingredienser

Ingredienser

5
Gelatinblad
0.5 dl
Vatten
1
vaniljstång, eller vaniljpulver
5
äggulor
5 msk
Socker, rågade
5 dl
vispgrädde
0.5 dl
portvin
200 g
Mörk choklad, riven
färska bär, till garnering

Gör så här

1
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, socker och vanilj tills det blir tjockt.  Vispa grädden till en mjuk kräm.
2
Koka upp ½ dl vatten i en liten kastrull. Krama ur vattnet väl ur gelatinplattorna och lös upp gelatinet i det varma vattnet.
3
Rör ner portvinet i gelatinet och rör ner gelatinblandningen i äggblandningen. Vänd ner nyvispad grädde.
4
Varva mousse och riven choklad i lager i en stor skål eller i fina glas. Avsluta med choklad.
5
Låt moussen stelna i kylen innan servering. Garnera med färska bär och myntablad om så önskas.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Jordgubbar med grädde

  2. Hallon-tiramisu

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Efterrätter
    3. Bakverk
decoration divider

Efterrätter

Visa alla

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Fluffig chokladmousse på nolltid

Pannkakor med jorgubbar och mascarpone

Marsipanbröd med hallon och salta mandlar