Drottningens vaniljfromage med portvin
Det här är en norsk dessert som skapades i början av 1900-talet till drottning Mauds ära. Vaniljfromage smaksatt med portvin toppad med riven mörk choklad och hallon.
Ingredienser
Ingredienser
5
Gelatinblad
0.5 dl
Vatten
1
vaniljstång, eller vaniljpulver
5
äggulor
5 msk
Socker, rågade
5 dl
vispgrädde
0.5 dl
portvin
200 g
Mörk choklad, riven
färska bär, till garnering
Gör så här
1
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, socker och vanilj tills det blir tjockt. Vispa grädden till en mjuk kräm.
2
Koka upp ½ dl vatten i en liten kastrull. Krama ur vattnet väl ur gelatinplattorna och lös upp gelatinet i det varma vattnet.
3
Rör ner portvinet i gelatinet och rör ner gelatinblandningen i äggblandningen. Vänd ner nyvispad grädde.
4
Varva mousse och riven choklad i lager i en stor skål eller i fina glas. Avsluta med choklad.
5
Låt moussen stelna i kylen innan servering. Garnera med färska bär och myntablad om så önskas.