Drottningens vaniljfromage med portvin

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Drottningens vaniljfromage med portvin

Det här är en norsk dessert som skapades i början av 1900-talet till drottning Mauds ära. Vaniljfromage smaksatt med portvin toppad med riven mörk choklad och hallon.

Vanilj- och chokladdesserten är skapad till norska drottning Mauds ära.
Vanilj- och chokladdesserten är skapad till norska drottning Mauds ära.

Ingredienser

5 Gelatinblad
0,5 dlVatten
1 vaniljstång, eller vaniljpulver
5 äggulor
5 mskSocker, rågade
5 dlvispgrädde
0,5 dlportvin
200 gMörk choklad, riven
färska bär, till garnering

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, socker och vanilj tills det blir tjockt.  Vispa grädden till en mjuk kräm.

  2. Koka upp ½ dl vatten i en liten kastrull. Krama ur vattnet väl ur gelatinplattorna och lös upp gelatinet i det varma vattnet.

  3. Rör ner portvinet i gelatinet och rör ner gelatinblandningen i äggblandningen. Vänd ner nyvispad grädde.

  4. Varva mousse och riven choklad i lager i en stor skål eller i fina glas. Avsluta med choklad.

  5. Låt moussen stelna i kylen innan servering. Garnera med färska bär och myntablad om så önskas.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Drottningens vaniljfromage med portvin