Upp och ner banankaka med kokos

Av Lise Finckenhagen

Vad tycker du?

Upp och ner banankaka med kokos

(1)

Älskar du banan och kola kommer du att älska denna upp och nedvända banankaka. Saftig och fylld av smak av choklad, banan och kokos. Om du vill kan du servera den ihop med en frisk kokossorbet.

Banankaka med kokos

Ingredienser

Ingredienser

4
Bananer, medelstora
100 g
smör
100 g
farinsocker

Kaksmet

75 g
smör, i rumstemperatur
130 g
rörsocker
50 g
farinsocker
2 tsk
Vaniljsocker
1
ägg, stort
115 g
mjöl
0.5 tsk
Bakpulver
20 g
kokosmassa
60 ml
mjölk, eller kokosmjölk

Gör så här

1
Värm ugnen till 180 grader och klä formen med bakplåtspapper.
2
Vispa smör, rörsocker och farinsocker i fem minuter. Skrapa ner från sidorna då och då.
3
Tillsätt vaniljsocker och ägg. Sikta ihop mjöl och bakpulver och lägg ner det i smeten tillsammans med kokosen. Blanda allt väl och rör till sist ner mjölken.
4
Blanda smör och socker till bananerna i en liten stekpanna. Värm upp blandningen under omrörning tills smöret har smält. Låt koka ytterligare en minut tills smörblandningen tjocknat lite och ser ut som mörk kola. Häll "karamellen" i formen.
5
Skala bananerna och halvera dem på längden. Lägg ner bananerna med snittytan i kolan.
6
Bred ut över smeten och grädda kakan i mitten av ugnen i 30-35 minuter.
7
Låt kakan svalna några minuter innan du vänder upp den på ett fat. Ta bort bakplåtspappret och strö över lite extra kokos om så önskas.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Banankaka – söt, saftig och kryddig

  2. Mandelkaka med hallon

  3. Glassrulltårta med choklad och mandel

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!