Spicy california rolls

Av Lise Finckenhagen

(0)

Vad tycker du?

Spicy california rolls

Kryddig maki med lax och chilimajonnäs - också kallade spicy california rolls - beställs flitigt på sushirestauranger. Men varför inte testa att göra de hemma?

Ett proffstips är att lägga laxskivorna så att fibrerna korsar sushibiten, då är det lättare att ta tuggor av biten.

Spicy california rolls

Ingredienser

Ättikslag

1 dlrisvinäger
5 mskSocker
2 tskSalt

Sushiris

250 gsushiris
3 mskättikslag, eventuellt lite mer

Spicy maki

200 gLax, bra kvalitet
2 mskChilisås, stark, eventuellt chilimajonnäs
1 tskSesamolja
2 Salladslökar
4 arknori
sushiris
sesamfrön, rostade, gärna ljusa och svarta
chilimajonnäs
Forellrom, eller laxrom
avokado, kan uteslutas

Till servering

Soja
inlagd ingefära

Gör så här

1
Ättikslag: Lägg alla ingredienser till vinägern i en liten kastrull. Värm under omrörning tills sockret och saltet lösts upp. Låt svalna.
2
Sushiris: Häll riset i en skål och "tvätta" riset 3-6 gånger. (Tillsätt kallt vatten, rör om ordentligt, häll av vattnet, tillsätt nytt vatten och så vidare.) Till sist ska "tvättvattnet" vara nästan helt klart/genomskinligt. Låt riset dra i vatten i en halvtimme innan tillagning. Lägg ris och vatten i en kastrull med lock. Använd förhållandet tre delar vatten och två delar ris (dvs 375 g vatten till 250 g ris). Koka upp och låt koka ordentligt i 3-4 minuter. Sänk värmen till lägsta och låt riset puttra i ytterligare 15 minuter tills riset är klart. Ta upp riset ur kastrullen (lägg det gärna i en glas- eller stålbunke) och låt det svalna något. Rör ner vinägern, lite i taget. Smaka dig fram. Riset ska vara fuktigt och klibbigt, men inte blött. Rör om då och då, utan att mosa riskornen. Täck skålen med en fuktig trasa så att riset behåller fukten och använd fuktiga händer när du arbetar med riset.
3
Fyllning: Hacka eller skär laxen i små bitar. Lägg laxen i en liten skål och rör ner chilisås, sesamolja och finhackad salladslök.
4
Montering: Täck bambumattan med plastfolie. Lägg ett noriark på bambumattan med den släta sidan av arket nedåt. Bred ut ett tunt och jämnt lager ris på arket. Tryck det försiktigt utåt så att hela arket täcks med ris. Strö över sesamfrön. Lyft upp arket och vänd på det så att riset ligger på plastfolien (och bambumattan). Lägg en fjärdedel av laxen som en slät remsa över noriarket, strax nedanför mitten. Rulla närmaste långsida över fyllningen och rulla ihop riset ytterligare som en tight rulltårta med hjälp av bambumattan. Skär rullen i 6-8 bitar med en fuktig och sylvass kniv.
5
Med avokado på utsidan: Lägg avokadoskivor på utsidan för en extra läcker look: Skär en halv (rensad) avokado i så tunna skivor du bara kan, skivorna ska fortfarande sitta bredvid varandra så att avokadon behåller sin form. Lägg avokadon på en bit plastfolie med den fina (gröna) sidan nedåt. Tryck försiktigt ner den så att skivorna glider isär och blir kvar som en liten filt. Lägg "filten" på makirullen, eller lägg avokadon på makirullen (det viktigaste är att det blir snyggt) så att avokadon fastnar på riset. Skär i skivor och garnera till exempel med lite chilimajonnäs och rom.
6
Tips: Lägg skivorna så att fibrerna korsar sushibiten. Detta gör det lättare att ta tuggor av biten.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

 1. (1)

  Koreanska tacos

 2. (1)

  Asiatisk torsk med kokosris

 3. (1)

  Gyoza med köttfärs och kål

 1. Ämnen

  1. Recept
  2. Asiatisk mat

Asiatisk mat

Visa alla
(0)

Bibimbap

(1)

Sushilax med het ingefära- och limesås

(1)

Kokosmarinerade kycklingspett

(1)

Kryddig nudelsoppa