Kalvstek med gräddsås
Bjud på klassisk söndagsmiddag: kalvstek med gräddsås och hasselbackspotatis. Servera gärna med en sked svartvinbärsgelé också.
Ingredienser
- 1,2 kgEntrecôte, eller kalvstek
- 6 vitlöksklyftor, oskalade
- 1 kvisttimjan, eller rosmarin/salvia
- Olja, till stekning
- smör, till stekning
- salt och malen peppar
Minihasselbackspotatis
- 12 små potatisar, t ex asterixpotatis
- 100 gsmör
- 2 mskOlivolja
- salt och malen peppar
Picklad lök
- 16 delikatesslökar, små
- 4 mskSocker
- 4 mskRödvinsvinäger
Gräddsås
- 3 msksmör
- 2 mskVetemjöl
- 2 Schalottenlökar
- 2 dlVitt vin, torrt och fräscht
- 6 dlkalvfond, god och reducerad
- 4 dlgrädde
- salt och malen peppar
- 2 mskfärska örter, som persilja eller körvel, hackade
Stekt brysselkål med bacon
- 400 gBrysselkål
- 100 gBacon
- 0,5 dlBladpersilja, hackad
- 1 tskAkaciahonung
- smör eller olja, för stekning
- salt och malen peppar