Kalvstek med gräddsås

Av Lise Finckenhagen

(4)

Vad tycker du?

Kalvstek med gräddsås

Bjud på klassisk söndagsmiddag: kalvstek med gräddsås och hasselbackspotatis. Servera gärna med en sked svartvinbärsgelé också.

Kalvstek med gräddsås
Kalvstek med gräddsås

Ingredienser

  • 1,2 kgEntrecôte, eller kalvstek
  • 6 vitlöksklyftor, oskalade
  • 1 kvisttimjan, eller rosmarin/salvia
  • Olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt och malen peppar

Minihasselbackspotatis

  • 12 små potatisar, t ex asterixpotatis
  • 100 gsmör
  • 2 mskOlivolja
  • salt och malen peppar

Picklad lök

  • 16 delikatesslökar, små
  • 4 mskSocker
  • 4 mskRödvinsvinäger

Gräddsås

  • 3 msksmör
  • 2 mskVetemjöl
  • 2 Schalottenlökar
  • 2 dlVitt vin, torrt och fräscht
  • 6 dlkalvfond, god och reducerad
  • 4 dlgrädde
  • salt och malen peppar
  • 2 mskfärska örter, som persilja eller körvel, hackade

Stekt brysselkål med bacon

  • 400 gBrysselkål
  • 100 gBacon
  • 0,5 dlBladpersilja, hackad
  • 1 tskAkaciahonung
  • smör eller olja, för stekning
  • salt och malen peppar

Gör så här

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Kalvstek med gräddsås