Kalvstek med gräddsås

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Kalvstek med gräddsås

Bjud på klassisk söndagsmiddag: kalvstek med gräddsås och hasselbackspotatis. Servera gärna med en sked svartvinbärsgelé också.

Kalvstek med gräddsås

Ingredienser

Ingredienser

1,2 kgEntrecôte, eller kalvstek
6 vitlöksklyftor, oskalade
1 kvisttimjan, eller rosmarin/salvia
Olja, till stekning
smör, till stekning
salt och malen peppar

Minihasselbackspotatis

12 små potatisar, t ex asterixpotatis
100 gsmör
2 mskOlivolja
salt och malen peppar

Picklad lök

16 delikatesslökar, små
4 mskSocker
4 mskRödvinsvinäger

Gräddsås

3 msksmör
2 mskVetemjöl
2 Schalottenlökar
2 dlVitt vin, torrt och fräscht
6 dlkalvfond, god och reducerad
4 dlgrädde
salt och malen peppar
2 mskfärska örter, som persilja eller körvel, hackade

Stekt brysselkål med bacon

400 gBrysselkål
100 gBacon
0,5 dlBladpersilja, hackad
1 tskAkaciahonung
smör eller olja, för stekning
salt och malen peppar

Gör så här

1
Krydda köttet ordentligt med salt och mald peppar. Hetta upp en stor stekpanna, tillsätt lite olja och bryn köttet på alla sidor tills det fått en gyllene och vacker stekskorpa. Sänk temperaturen något och tillsätt en rejäl klick smör, vitlöksklyftorna och örtkvisten.
2
Stek köttet i pannan ytterligare några minuter medan du flyttar och vänder på det. Lägg köttet i en ugnsfast form och slå över stekfettet från pannan (inklusive vitlök och örter). Sätt i en stektermometer. Fortsätt tillaga i ugnen på 120-150 grader tills kärntemperaturen når 60 grader (rosa kött). Låt köttet vila i 20 minuter innan servering. All läcker steksaft som finns kvar i formen kan silas och vispas ner i såsen.
3
Minihasselbackspotatis: Värm ugnen till 200 grader. Använd en ugnsfast form, eller en liten panna, som precis rymmer potatisen. Smörj formen med 1 msk smör. Tvätta och torka potatisen väl. Skär långa, jämna skåror i potatisen - inte helt igenom. Potatisen ska hålla ihop i botten. Lägg potatisen tätt i formen med den skivade sidan uppåt. Ringla oljan över potatisen och smaka av med salt och peppar. Fördela resten av smöret i tunna skivor ovanpå. Täck formen med folie och grädda potatisformen med folien i ca. 40 minuter. Ta bort folien och fortsätt tillaga dem i ytterligare 40 minuter, eller tills potatisskivorna är krispiga i kanterna och helt mjuka i mitten. Tips: Strö över riven parmesan och lite hackad persilja innan servering.
4
Inlagd lök: Rensa löken. Väldigt små lökar kan vara hela, lite större lök kan delas i två. Koka löken nästan mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, men ta hand om en liten skvätt (2-3 msk). Smält sockret till gyllene karamell i en liten kastrull. Tillsätt vinäger och en skvätt av kokvattnet från löken. Låt det koka tills sockret har löst sig och blandningen fått en sirapsliknande konsistens (ska inte koka länge). Tillsätt löken och blanda allt väl. Låt löken dra i sirapen fram till servering. Löken kan göras i god tid i förväg.
5
Gräddsås: Blanda ihop 2 msk mjukt smör och mjöl, ställ blandningen åt sidan så länge. Finhacka schalottenlök. Fräs schalottenlök i resten av smöret i en liten kastrull. Löken ska vara gyllene och mjuk, men inte friterad. Tillsätt vinet och låt det koka tills det mesta av vätskan har avdunstat. Tillsätt fonden och låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt grädde och sjud såsen i ytterligare 10 minuter. Jämna till såsen genom att vispa ner smör- och mjölblandningen i den. Krydda med salt och peppar. Sila av såsen om så önskas och tillsätt hackade färska örter precis innan servering.
6
Stekt brysselkål med bacon: Rensa och dela brysselkålen i två eller fyra. Skär baconet i tunna strimlor eller små bitar. Hetta upp en stor stekpanna med lite olja. Stek baconet gyllene. Tillsätt brysselkålen och fräs brysselkålen tills de är gyllene och nästan mjuka, ca. två minuter på hög värme under omrörning. Sänk värmen och tillsätt honungen. Krydda med salt och peppar och strö över hackad persilja.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Stekt torsk med brynt smör och potatismos

  2. (1)

    Kalvschnitzel med citronsmör

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött
    3. Middagstips

Kött

Visa alla
(1)

Klassisk lasagne

(3)

Pannbiff med lök

(4)

Korv stroganoff med ris

(1)

Fårikål