Äkta småländsk ostkaka
Småländsk ostkaka – avsluta middagen på bästa sätt med ljummen ostkaka, vispad grädde och sylt.
Ingredienser
5 lmjölk
1,5 dlVetemjöl
1 mskostlöpe
50 gSötmandel
4 Bittermandlar
2,5 dlKaffegrädde 12%
2 dlströsocker
3 ägg
Gör så här
1
Värm mjölken till 35°C och vispa i mjölet och tillsätt ostlöpen. Rör om igen så att vasslen separera och låt smeten stå ytterligare 30 min.
2
Ställ ett durkslag i en kastrull. Lägg senare en kökshandduk och häll upp ostmassan i durkslaget. Pressa och vrid ut så mycket vätska som det går med hjälp av duken. Låt ostmassan rinna av över natten i kylskåp.
3
Sätt ugnen på 175 grader.
4
Skålla mandeln i kokande vatten, skala och hacka den fint.
5
Häll ostmassan i en bunke och vispa ner kaffegrädde, socker, ägg och mandel. Grädda ostkakan i vattenbad i 1 1/2- 2 timmar.
6
Ta ut ur ugnen och låt kallna. Om det finns extra vätska så är det bara att hälla ut det i vasken. Servera ostkakan ljummen med vispad grädde och sylt.