Gröna superbaguetter
Baka snyggt gröna baguetter med både spenat och zucchini i degen.
Recept från Lina Wallentinsons bok ”Baka med grönsaker.”
Ingredienser
Ingredienser
70 g
Spenat, färsk eller fryst
3 dl
kallt vatten
12 g
Jäst
2 tsk
Salt
2 tsk
anisfrön, stötta
1 msk
Honung
2 msk
olivolja
5 dl
Zucchini, grovriven
9 dl
dinkelmjöl, siktat eller vetemjöl.
Gör så här
1
Lägg spenaten i vattnet i en mixerbunke (låt stå i några minuter om spenaten är fryst så den tinar lite). Mixa slätt med mixerstav. Tillsätt jäst och mixa så att den löses upp.
2
Häll spenatvattnet i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en deg, den ska vara ganska kladdig, men ändå hanterbar (är den för lös så tillsätt ytterligare lite mjöl). Låt jäsa övertäckt i cirka 3 timmar eller tills den jäst upp till cirka dubbel storlek.
3
Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en plåt i ugnen så att den blir het.
4
Ta ut degen på väl mjölad bänk, dela i 4 delar med en degskrapa. Forma och vrid till baguetter med väl mjölade händer. Lägg över på bakplåtspapper (två baguetter per papper). Pensla baguetterna lätt med vatten.
5
Ta ut plåten och skjutsa försiktigt över ett papper med baguetter på plåten. Grädda i cirka 15 minuter eller tills baguetterna har fin färg. Låt svalna på galler.
6
Grädda resten av baguetterna på samma sätt.