Spagetti och köttbullar = Pasta med tomatsås och smakrika bönbollar 

Av Godare

Vad tycker du?

Spagetti och köttbullar = Pasta med tomatsås och smakrika bönbollar 

(7)

Spagetti och köttbullar är en av Sveriges mest populära middagrätter.

Vill du variera och få hela familjen att äta vegetariskt? Ja, då är detta ett utmärkt alternativ: Pasta med tomatsås och smakrika bönbollar.

Det här kan bli barnens nya favorit, tipsar matbloggaren Tina Mejri.

Vegetarisk vardagsmat för hela familjen: Pasta med tomatsås och smakrika bönbollar

Ingredienser

Bönbollar

1
Gul lök
1
vitlök solo
1
röd chilifrukt
1 msk
Äppelcidervinäger
1 msk
balsamvinäger
3
soltorkade tomater, blötlägg en stund om de är torra
300 g
broccolistånd, använd broccolibukett + stam
1 stjälk
stjälkselleri
1 msk
grönsaksbuljong, koncentrerad
1 tsk
torkad basilika
1.5 tsk
chiliflingor
230 g
kidneybönor, avrunna, kokta
2.5 dl
rött ris, eller svart ris, kokt.
1 dl
pumpakärnor, lättrostade
1 tsk
fiberhusk
0.5 dl
rårismjöl, eller havremjöl
1 msk
färsk basilika
1.5 msk
Näringsjäst

Att pensla med:

2 msk
olivolja
1 msk
tamari, eller japansk soja

Tomatsås

3
soltorkade tomater
1
Gul lök
1
röd chilifrukt
1 msk
lantbuljong, koncentrerad
1 msk
Äppelcidervinäger
1
lagerblad
1 tsk
chiliflingor
1 burk
hela tomater
1 msk
Tomatpuré
2.5 dl
Vatten
1.5 msk
Näringsjäst, finns i mataffären eller hälsokostaffären
Salt och svartpeppar

Gör så här

1
Bönbollar: Stek lök, hackad chilifrukt och vitlök mjuk i olivolja. Tillsätt äppelcidervinäger och balsamvinäger och låt ånga av. Vänd ner soltorkad tomat, torkad basilika, broccoli och stjälkselleri och rör om några gånger i pannan och låt svalna. Mixa allt i matberedare på pulsknappen några varv.
2
Mixa i rostade pumpakärnor, bönor och ris, pulsa bara lätt. Fortsätt med näringsjäst, rårismjöl, psylliumhusk och färsk basilika. Blanda om färsen med händerna. Smaka av med salt och svartpeppar.
3
Låt färsen stå och vila i 30 minuter.
4
Rulla bollar och pensla dem lätt med olivolja och tamari, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5
Grädda i cirka 30 minuter på 200°C. Vänd några gånger medan de gräddas.
6
Tomatsås: Hacka lök, vitlök och chilifrukter. Sautera på mellanvärme.
7
Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen koka ihop.
8
Smaka av med näringsjäst, salt och svartpeppar.
9
Vid servering blandar du den kokta pastan med tomatsås, toppa med färsk basilika, persilja, svartpeppar. Droppa gärna på lite god kallpressad olivolja.
10
Tips för att smyga ner lite extra grönt: Svarva zucchini i en grönsakssvarv och blanda ner i nykokt pasta. Perfekt för att öka på med det gröna utan att det påverkar smaken eller syns ens för ögat.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Från sockrig mellissmoothie till supersmoothie 

  2. Vanlig fredagstaco = Barnvänlig grön taco 

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Matsmarta onsdag
decoration divider

Matsmarta onsdag

Visa alla

Melonkulor med wasabi och sesam

Avokado- och valnötssallad med ljummen ädelostsås

Mumsig och mättande wrap med bönor

Ljuvlig lättlagad linssoppa