Biff Wellington – smördegsinbakad oxfilé

Av Godare

Vad tycker du?

Biff Wellington – smördegsinbakad oxfilé

(34)

Biff Wellington – smördegsinbakad oxfilé, en riktig nostalgiklassiker som står sig än i dag. Här är en variant där vi bakat in biffarna separat så kan var och en få så genomstekt kött som de föredrar. Madeirasås är också gott till den här rätten.

Smördegsinbakad oxfilé är lyxigt och väldigt gott.

Ingredienser

Ingredienser

800 g
Oxfilé
Salt och svartpeppar
1 msk
smör
400 g
Smördeg, fryst, gärna i kvadrater
2
äggulor

Fyllning

150 g
Champinjoner
1
Schalottenlök
70 g
Bacon
1 msk
smör
0.5 dl
Crème fraiche
1 msk
timjan, färsk

Servera med

sparris
hasselbackspotatis

Gör så här

1
Ta fram smördegen och låt den tina cirka 15 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
2
Skär oxfilén i fyra lika tjocka bitar. Salta och peppra och bryn runt om i smör i stekpanna. Ställ åt sidan på ett fat och låt kallna.
3
Skala och hacka löken fint. Hacka champinjonerna fint. Tärna bacon eller sidfläsk fint. Fräs allt i smör i stekpanna tills det fått fin färg och vätskan kokat in. Blanda ner crème fraiche och koka ihop. Krydda med timjan och smaka av med salt och peppar. Låt kallna.
4
Tryck ut fyra rundlar i smördegen som köttet får plats på, tryck ut fyra till som är lite större. Lägg köttbitarna på varsin rundel, toppa med en klick fyllning. Pensla kanten med vispad äggula och lägg över den större rundeln och nyp ihop kanterna. Gör några små lufthål med en tandpetare eller gaffel. Pensla paketen med ägg.
5
Baka i ugnen cirka 25–35 minuter beroende på hur rosa kött du vill ha. Vill gästerna ha olika genomstekt är det bara att ta ut dem olika tider.
6
Servera med stekt sparris och ugnsbakad klyftpotatis eller hasselbackspotatis och madeirasås.
7
Vill du gör en enklare variant är det gott med en klick vitlökssmör på i stället för fyllningen.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Wallenbergare med potatismos och brynt smör

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött
    3. Biffar
decoration divider

Kött

Visa alla

Renskavsburgare med skogssvamp

Biffwok med ingefära och sesam

Pulled pork i ugnen

Frasstekt ankbröst med kryddig sås