Dekadent chokladmousse med saltad mandelgrädde
Dekadent chokladmousse med saltad mandelgrädde. Smält en hel kaka mörk choklad och vispa samman den med krämig kokosgrädde, avokado, lönnsirap, salt och vanilj. Resultatet blir en vansinnigt dekadent och härlig mousse, som även funkar finfint som ganache till chokladtårta. Recept ur boken Comfort food av Agnes Gällhagen.
Ingredienser
Ingredienser
100 g
Mörk choklad, 70% kakaohalt
2 dl
Kokosgrädde
1
avokado, liten
2 msk
Kakao
3 msk
lönnsirap
1 krm
vaniljpulver
1 krm
Salt
Mandelgrädde
2.5 dl
Kokosgrädde
3 msk
Mandelsmör
1.25 msk
lönnsirap
1 krm
himalayasalt, fint
0.5 krm
vaniljpulver
Till servering
färska bär, eller frysta. t ex hallon, björnbär eller jordgubbar
Gör så här
1
Häll vatten i en kastrull så att det går upp några centimeter på kanten, koka upp och placera en värmetålig skål ovanpå. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i skålen. Rör om några gånger tills chokladen smält.
2
Lägg alla ingredienser, inklusive den smälta chokladen, i en matberedare. Mixa slätt. Smaka av och justera sötma och sälta efter tycke.
3
Häll moussen i en skål och låt stå kallt i kylskåp i 3 timmar eller i frysen i 30–45 minuter för att snabba på processen.
4
Mandelgrädde: Vispa ihop kokosgrädde, mandelsmör, lönnsirap, salt och vanilj tills det blandats helt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer lönnsirap och/eller salt.
5
Servera moussen med en klick mandelgrädde och bär.
Vad tycker du om receptet?
Ämnen