Shahi paneer – Green India recept
Shahi paneer – Shahi betyder ”kunglig” och den här rätten har en lite lyxigare sås med både cashewnötter och grädde.
– Hemligheten ligger i såsen, som är så smakrik och så krämig på samma gång, säger Mattias Kristiansson.
Recept ur ”Green India” av Mattias Kristiansson och Amanpreet Singh Sangha.
Ingredienser
Ingredienser
2 msk
neutral olja
400 g
Paneer
Masalasås
1 msk
neutral olja
0.5 tsk
hela spiskumminfrön
2
kryddnejlikor
1
Lök, finhackad
5
vitlöksklyftor, finhackade
1 msk
ingefära, finhackad
0.5 tsk
Chilipulver
0.5 tsk
gurkmeja
0.5 tsk
Garam masala
0.25 tsk
Kanel
3
tomater, hackade (eller lika många dl krossade tomater)
0.5 10st
Cashewnötter
1 dl
grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 dl
Vatten
1 tsk
Salt
1 msk
torkade bockhornsklöverblad, kan uteslutas
Till servering
ris
Bröd, t ex chapati
Gör så här
1
Tärna paneer/tofu och fräs den i oljan tills den får fint med färg. Lägg över på en tallrik så länge.
2
Masalasås: Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskummin och kryddnejlika tills det får fint med färg.
3
Rör ner lök, vitlök och ingefära. Låt fräsa på tills löken mjuknar. Krydda sedan med chilipulver, gurkmeja, garam masala och kanel.
4
Rör ner tomaterna och låt fräsa med i någon minut tills de mjuknar och mörknar i färgen.
5
Häll ner allt i en blender tillsammans med cashewnötter, grädde och vatten. Mixa till en slät sås. Du kan även ta hjälp av en stavmixer.
6
Häll tillbaka såsen i pannan och blanda ner paneer eller tofu. Låt allt puttra på i några minuter så att såsen tjocknar och smakerna koncentreras.
7
Smaka av med salt och strö över de torkade bockhornsklöverbladen.
8
Servera med ris eller ett indiskt bröd.