Pajeon – koreansk pannkaka med salladslök
Pajeon är koreansk pannkaka med salladslök. I Korea är pannkakan ofta tillagad med skaldjur eller kimchi. Här är den enklaste varianten som är riktigt god i all sin enkelhet.
– Den är även grym som drinktilltugg, säger Jennie Walldén.
Recept ur hennes kokbok ”Mycket smak på nolltid”.
Ingredienser
Pannkaka
2.5 dl
Vetemjöl
2.5 dl
Vatten
2 msk
misopasta
2 krm
Salt
2
ägg
8
Salladslökar
Rapsolja, neutral (till stekning)
Dippsås
0.5
Schalottenlök
1
röd chilifrukt
4 msk
Soja, koreansk eller japansk
2 msk
risvinäger
2 tsk
strösocker
2 tsk
rostade sesamfrön
Gör så här
1
Skala och finhacka schalottenlöken till dippsåsen. Skiva chilin tunt. Rör samman alla ingredienserna till dippsåsen. Låt smakerna gifta sig medan du gör pannkakan.
2
Vispa samman vetemjöl, vatten, miso och salt till en jämn smet. Tillsätt äggen och vispa ihop.
3
Skär till salladslök lika långa som stekpannan. Klyv salladslöken en gång på längden. Häll generöst med olja i botten på en stekpanna. Lägg i hälften av salladslöken med lite mellanrum längs botten på stekpannan, häll direkt i hälften av smeten och stek pannkakan på medelvärme tills den är gyllene i botten. Vänd och stek på andra sidan tills den är frasig och gyllene. Stek resterande salladslök och smet på samma sätt.
4
Servera genast i bitar med den goda dippsåsen. Ät gärna med pinnar.