Klassisk kalops – husmanskost som värmer
Kalops serverad med kokt potatis och rödbetor är en riktig klassiskt exempel på husmanskost. Varianterna är många men här är ett bra grundrecept med morötter, lagerblad och kryddpeppar.
Ingredienser
Ingredienser
1 kg
Nötkött, eller högrev (à 1 1/2 kg med ben)
200 g
Morötter
2
Gul lök
1 msk
Smör
1 msk
olja
3
lagerblad
12
kryddpepparkorn
1 l
Vatten
Salt
Vitpeppar
Till servering
kokt potatis
inlagd rödbeta
Gör så här
1
Skala och skär morötter och lök i cirka 2 centimeter stora bitar.
2
Putsa köttet från senor och hinnor och skär det i cirka 3x3 cm stora bitar.
3
Bryn köttet i smör och olja i en gryta.
4
Tillsätt morötter, lök, lagerblad och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter, rör om då och då så det inte bränner fast.
5
Häll på vatten så att det precis täcker köttet. Salt och vitpeppar efter smak.
6
Låt koka upp och rör då och då så att det inte fastnar i botten.
7
Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, cirka 1,5 timme. Smaka av med salt och peppar.
8
Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.