Klassisk kalops – husmanskost som värmer

Av Nina Kindbro

(63)

Vad tycker du?

Klassisk kalops – husmanskost som värmer

Kalops serverad med kokt potatis och rödbetor är en riktig klassiskt exempel på husmanskost. Varianterna är många men här är ett bra grundrecept med morötter, lagerblad och kryddpeppar.

Ingredienser

1 kgNötkött, eller högrev (à 1 1/2 kg med ben)
200 gMorötter
2 Gul lök
1 mskSmör
1 mskolja
3 lagerblad
12 kryddpepparkorn
1 lVatten
Salt
Vitpeppar

Till servering

kokt potatis
inlagd rödbeta
En klassisk kalops är alltid gott.
En klassisk kalops är alltid gott.

Gör så här

  1. Skala och skär morötter och lök i cirka 2 centimeter stora bitar.

  2. Putsa köttet från senor och hinnor och skär det i cirka 3x3 cm stora bitar.

  3. Bryn köttet i smör och olja i en gryta.

  4. Tillsätt morötter, lök, lagerblad och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter, rör om då och då så det inte bränner fast.

  5. Häll på vatten så att det precis täcker köttet. Salt och vitpeppar efter smak.

  6. Låt koka upp och rör då och då så att det inte fastnar i botten.

  7. Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, cirka 1,5 timme. Smaka av med salt och peppar.

  8. Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Klassisk kalops – husmanskost som värmer