Grekisk moussaka

Av Lise Finckenhagen

Mildra längtan efter sol och värme med en otroligt god moussaka. Varm och fylld med godsaker som kött, aubergine och tomat. Lammfärsen kan ersättas med nötkött eller vegofärs. En fräsch grekisk sallad är det perfekta tillbehöret.

Grekisk moussaka

Ingredienser

Ingredienser

1
Aubergine
4
potatisar, medelstora
600 g
Lammfärs
1
Lök, stor, hackad
4
vitlöksklyftor, hackade
1 msk
oregano, torkad
1 tsk
Kanel
0.25 tsk
kryddpeppar, eller kryddnejlika
1 tsk
chilipeppar
2 burkar
krossade tomater, 400 g per burk
salt och malen peppar
socker, efter smak
Persilja , hackad, till garnering

Sås

60 g
smör
60 g
mjöl
5 dl
mjölk
2
äggulor
100 g
Riven ost, gärna parmesan
Salt och peppar
muskotnöt, riven

Gör så här

1
Värm ugnen till 180 grader.
2
Skär av "stammen" på auberginerna och skär auberginerna i 0,5 -1 cm tjocka skivor på längden. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper, pensla skivorna med olivolja och strö över en rejäl nypa salt. Grädda aubergineskivorna mjuka och gyllene, ca. 25 minuter.
3
Skala och skär potatisen i 0,5-1 cm tjocka skivor. Använd en stor stekpanna och stek potatisskivorna i lite olja tills de nästan är mjuka. Lägg potatisskivorna åt sidan så länge.
4
Använd samma panna och fräs löken och vitlöken tills löken är mjuk utan att få färg. Tillsätt köttfärsen, oregano, kanel, kryddpeppar och chili, fortsätt steka tills köttfärsen är genomstekt. Tillsätt tomater och låt köttfärssåsen puttra i cirka 20 minuter, eller tills såsen har tjocknat. Rör om då och då. Smaka av köttfärssåsen med salt, mald peppar och en nypa socker.
5
Gör den vita såsen medan färsen puttrar. Värm mjölken tills den nästan kokar. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa i mjölet och låt puttra under konstant omrörning i några minuter. Vispa i den varma mjölken. Vispa hela tiden för att undvika klumpar. Låt såsen koka under konstant omrörning i fem minuter, eller tills såsen är tjock och god. Ta kastrullen från värmen och vispa i hälften av osten och äggulorna. Krydda såsen med salt, peppar och riven muskotnöt.
6
Använd en ugnsform och lägg på aubergineskivor och potatis. Häll i köttsåsen och toppa med ostsås. Strö över resten av osten och grädda det hela i ugnen på 180 grader i ca. 35-40 minuter – tills ytan är ljuvligt gyllene.
7
Låt moussakan "vila" i minst 15 minuter innan servering. Garnera genom att strö över hackad persilja.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Svamplasagne med frasig salvia

  2. Grekisk köttfärssås med spagetti

  3. Grekisk sallad

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Lasagne
    3. Gratänger
    4. Lamm
decoration divider

Lasagne

Visa alla

Vegetarisk lasagne med aubergine

Fyllda pastarullar

Svamplasagne med frasig salvia

Vegetarisk lasagne – tre smakrika godingar