Focaccia med lufttorkad skinka

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Focaccia med lufttorkad skinka

Njut av focaccia med lufttorkad skinka som den är, med hemmagjord aioli, eller gör en spännande twist och toppa brödet lite extra med till exempel mozzarella och sallad.

Focaccia med lufttorkad skinka
Focaccia med lufttorkad skinka

Ingredienser

25 gJäst
7 dlVatten, ca 25 grader
1 kgVetemjöl
20 gSalt
40 golivolja

Topping

0,5 dlolivolja
Flingsalt
rosmarin

Extra topping

4 mozzarella
200 glufttorkad skinka, i tunna skivor
4 nävarrucola
2 nävarbasilika

Gör så här

  1. Smula ner jästen fint i mjölet och tillsätt vattnet. Torrjäst kan blandas med mjölet. Tips! Om du ska använda torrjäst istället för färsk jäst kan du byta ut 25 gram färsk jäst mot en halv påse torrjäst.

  2. Arbeta ihop allt väl innan du tillsätter salt och olja. Fortsätt arbeta degen i 10 minuter i en matberedare eller knåda väl för hand.

  3. Smörj en bakskål med olja och lägg degen i bunken. Täck med plastfolie och lägg en kökshandduk över. Låt degen jäsa till dubbel storlek.

  4. Klä en bakplåt eller långpanna med bakplåtspapper och pensla papperet med lite olja. Tryck ner degen och häll den över bakplåten. Ringla över ½ - 1 dl olja och dra degen utåt över plåten samtidigt som du gör tätt med fördjupningar i den med fingrarna.

  5. Täck degen med plastfolie och låt den jäsa till dubbel storlek. Strö över flingsalt och hackad rosmarin och grädda brödet i 215-220 grader i ca. 25 minuter tills ytan är gyllene och krispig.  Låt svalna på galler.

  6. Vill du ha lite extra topping? Använd ett färdigbakat focacciabröd. Riv osten i mindre bitar och fördela ost och skinka ovanpå brödet. Ringla över lite olja och tillaga snabbt på hög värme i ugnen tills osten smält. Strö över ruccola och basilikablad. Serveras varm.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Focaccia med lufttorkad skinka