Krämig räksoppa

Av Lise Finckenhagen

(4)

Vad tycker du?

Krämig räksoppa

Gör egen fond av räkskal och servera en härlig soppa med räkor, saffran, vitlök och persilja. Garnera med hackad gräslök och du har en krämig räksoppa som alla kommer att tycka om!

Krämig räksoppa
Krämig räksoppa

Ingredienser

1,5 lräkskal, 1 kg räkor ger ca 1 L skal
4 vitlöksklyftor
0,5 röd chili
1 Lök, stor
1 morot
0,5 fänkål, kan utelämnas
2 tomater
3 mskOlivolja
1 mskTomatpuré
1 nypasaffran, i trådar
2 stjälkarpersilja, eller dragon
1,5 lVatten
50 gsmör
2 dlgrädde
salt och malen peppar
200 gRäkor, skalade, rensade (kan uteslutas)
1 knippegräslök, litet

Gör så här

1
Värm ugnen till 180 grader.
2
Lägg räkskalen över en bakplåt klädd med aluminiumfolie eller bakplåtspapper. Tillaga räkskalen i ca 15-20 minuter tills skalet är gyllene och "krispigt".
3
Rensa och skär alla grönsaker i små bitar och grovhacka tomaterna. Hetta upp oljan i en stor kastrull. Fräs vitlök, chili, morot och fänkål under omrörning tills grönsakerna börjar mjukna utan att få färg. Tillsätt tomatpuré och saffran, och fräs det hela i några minuter. Lägg i räkskalen och "krossa" dem med en träslev. Tillsätt tomater, persilja och dragonstjälkar och vatten. Koka upp och låt sjuda i ca 45 minuter.
4
Sila ner fonden i en ny kastrull. Var noga med att pressa ut all vätska ur räkskalen. Tillsätt grädde och låt koka kraftigt (nästan stormkoka) i 10-15 minuter. Vill du ha en tjockare konsistens på soppan kan du jämna till den med ett par matskedar maizena utrörd i lite kallt vatten. Vispa till sist i smöret och smaka av soppan med salt och peppar. Fördela rensade räkor i sopptallrikar och slå varm soppa över. För extra luftig soppa kan du ge den en omgång med stavmixern precis innan servering. Garnera med hackad gräslök.
5
Tips: Toppa soppan med en liten sked gräslökspuré eller olja. Rensa och kör 100 gram gräslök med 1 ½ dl neutral olja och en nypa salt i en liten snabbmixer till en grön och mycket aromatisk olja. Mängden gräslök och olja, och konsistens, kan justeras efter önskemål. Gräslök smakar gott till allt från fisk och skaldjur till grillat kött. Den kan bland annat användas i kryddsmör, i dressingar eller som krydda i potatissalladen. Säsongen är kort så ta chansen när den visar sig!

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Krämig räksoppa