Av Andréa Brändström

Siffertårta med limecurd och macarons

Av Andréa Brändström

(1)

Vad tycker du?

Siffertårta med limecurd och macarons

Bjud på Andréa Brändströms härliga siffertårta med extra crunchig mördegsbotten, limecurd och mascarponekräm. Toppen dekoreras med vackra macarons, jordgubbar och ätbara blommor. Titta gärna på videon där hon avslöjar sitt hemliga trick för att lyckas med macaronssmeten.

Ingredienser

Mördegsbottnar

300 gvetemjöl
75 gMandelmjöl
75 gFlorsocker
200 gsmör
1 ägg

Limecurd

5 Lime, skal och saft
1,5 dlStrösocker
50 gsmör
1 mskmajsstärkelse
2 äggulor
2 ägg

Mascarponekräm

500 gMascarpone
150 gFlorsocker
1 mskVaniljsocker
250 gvispgrädde
2 Lime, skalet

Macarons

90 gÄggvita
45 gStrösocker
90 gFlorsocker
120 gMandelmjöl
120 gFlorsocker
pastafärg
Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons är perfekt till nästa födelsedagsfirande.

Gör så här

1
Mördegsbottnar: Blanda alla ingredienser förutom ägg och mixa i en matberedare tills det blir smulor. Tillsätt ägget och fortsätt mixa till en deg. Platta till degen och plasta in, låt vila i kyl i minst 30 minuter.
2
Kavla ut degen på ett bakplåtspapper och låt vila i kyl igen i 30 minuter. Skär ut första siffran och lägg på plåt. Grädda i 180 grader i 10-13 minuter tills kanterna börjar få färg. Låt svalna helt.
3
Kavla ut resterande deg på bakplåtspapper och lägg in i kyl igen för att sedan skära ut andra siffran.
4
Grädda enligt ovan och låt svalna helt.
5
Limecurd: Tvätta limefrukterna, riv skalet och precis saften ur dem i en kastrull. Tillsätt strösocker och smör, låt blandningen koka upp och sila sedan i en bunke. Häll i maizenan och blanda ordentligt.
6
Vispa upp äggen och blanda även ner dem i limekoket.
7
Häll tillbaka i kastrullen och värm på medelvärme under konstant omrörning tills den tjocknar.
8
Sila och häll upp i en ren burk eller spritspåse.
9
Låt svalna i kylskåp.
10
Mascarponekräm: Vispa samman mascarpone, florsocker och vaniljsocker lite lätt i en bunke. Rör ner grädden lite i taget.
11
Vispa tills det blir en fast och fin kräm.
12
Blanda till sist ner limeskalet.
13
Macarons: Förbered plåtar med bakplåtspapper och en spritspåse med rund tyll. Snurra precis ovanför tyllen och sätt ner spritspåsen i en smal bunke, dra spritspåsen över kanterna.
14
Sätt ugnen på 125 grader.
15
Mixa mandelmjöl och den större mängden florsocker i en matberedare, men inte för länge för då blir det mandelsmör.
16
Vispa upp äggvitorna till skum börjar bildas, tillsätt försiktigt strösockret och sedan den mindre mängden florsocker. Vispa i 2 minuter till en fast maräng. Börja försiktigt vända ned mandelmjöl- och florsockermixen, lite i taget. Häll i lite pastafärg av önskad färg och fortsätt vända runt och skrapa av smeten till du får en fin rinnande konsistens. När du håller upp slickepotten ska smeten rinna av i ett band, utan att brytas av.
17
Fyll spritspåsen med smeten och börja spritsa ut dina macarons i önskad storlek. Spritsa klart en plåt och ställ in i ugnen.
18
Grädda i ca 15-20 minuter beroende på storlek. De är klara när de kan lyftas från bakplåtspappret utan att botten går sönder.
19
Lägg ut den ena siffran och spritsa mascarponekräm och limecurd på den. Lägg på siffra nummer två och spritsa mascarponekräm och limecurd även där.
20
Dekorera med macarons, jordgubbar och ätbara blommor.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns

  2. Festligare fika med ljuvliga cupcakes

  3. Magiska brownies lyser upp i mörkret

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Tårtor

Bakverk

Visa alla
(1)

Bärpaj med creme caramel fyllning

(46)

Fluffiga äggmuffins med ost och bacon

(1)

Browniekakor med flingsalt

(1)

Skedkakor med brynt smör