Blomkålssoppa av räddade grönsaker
Grönsaker som börjar bli dåliga är perfekta att rosta och mixa till en god soppa. Använd till exempel räddad broccoli, jordärtskockor, romanesco, palsternacka eller någon annan rotsak du tycker om.
Här är Helena Nordins enkla variant med blomkål, morot och havregrädde.
Ingredienser
Ingredienser
1
blomkålshuvud
3
Morötter
5
Jordärtskockor
1 st
Lök, gul
5 dl
Vatten
1 st
Buljongtärning, valfri sort
1 dl
havregrädde
groddar, till topping
Gör så här
1
Rosta grönsakerna i ugnen så att de blir gyllenbruna, cirka 8-10 min på 225° grader.
2
Lägg grönsakerna i en kastrull och häll på vatten så det nästan täcker. Ha i din favoritbuljong eller fond. Koka ca 5-10 min tills grönsakerna är mjuka.
3
Mixa allt.
4
Slå på cirka 1 dl havregrädde eller vanlig grädde om du vill och värm upp.
5
Toppa med groddar, krispigt stekt bacon eller rostad lök.