Pilgrimsmusslor med äppelmajonnäs
Pilgrimsmusslorna med äppelmajonnäs, äppelkräm, citronfänkål och rostade hasselnötter var Sofia Henrikssons finalförrätt i Sveriges Mästerkock 2020.
– Det var en av pusselbitarna som gjorde att jag kammade hem vinsten. Vilken lycka, säger hon.
Ingredienser
- 100 gHasselnötter
- 1 mskolja
- 8 pilgrimsmusslor
- 50 gsmör
- Salt
Citronfänkål
- 1 ståndfänkål
- 1 citron, pressade saften
- 2 mskÄppelmust
- Salt
Inlagt äpple
- 1 Äpple, gärna Granny Smith
- 1 citron, pressade saften
Äppelmajonnäs
- 2 äpplen, gärna Granny Smith
- 1 citron, pressade saften
- 1 ägg
- 1 tskDijonsenap
- 2 tskÄppelcidervinäger
- 1 mskströsocker
- 1 dlRapsolja, upp till dubbelt så mycket
- Salt och peppar
Äppelkräm
- 2 äpplen, svenska
- 0,5 dlströsocker
- 2 dlÄppelmust
- Salt, eventuellt