Moussaka – Greklands goda gratäng

Av Godare

Vad tycker du?

Moussaka – Greklands goda gratäng

(65)

Moussaka är en grekisk favorit med lammfärs och aubergine. Lammfärsen går att byta mot köttfärs. Aubergine, vitlök och fetaost ger ljuvligt mustiga smaker till den här klassiska rätten från Grekland.

Moussaka – en klassisk rätt från Grekland

Ingredienser

Ingredienser

3
vitlöksklyfta
3 msk
Olivolja
500 g
Köttfärssås, eller lammfärs
1 Burkar
Krossade tomater, à 500 g
2 msk
Tomatpuré
1 tsk
Socker
1 tsk
Salt
1 krm
Svartpeppar
2
auberginer
1 tsk
Salt
3 dl
Mild yoghurt Naturell
3
ägg
1.5 krm
Peppar
150 g
Fetaost

Till servering

Grönsallad, till exempel gurka, tomat och majs

Gör så här

1
Skala och finhacka eller riv vitlöken och fräs i olivolja i en stekpanna.
2
Tillsätt färsen och bryn så den får fin färg. Häll i tomatkross och tillsätt tomatpuré, socker, salt och peppar. Låt puttra under lock cirka 30 minuter.
3
Sätt ugnen på 225°C.
4
Skölj av och skär auberginen i cirka 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en lutande skärbräda och salta. Låt ligga cirka 15 minuter så de vätskar sig. Dutta bort vätskan ovanpå skivorna med lite hushållspapper. Stek aubergineskivorna i resten av olivoljan i en stekpanna, cirka 2 minuter på varje sida.
5
Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnsfast form.
6
Vispa ihop yoghurt, ägg och svartpeppar. Häll blandningen i formen och smula över fetaosten.
7
Gratinera mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills gratängen fått fin färg..
8
Servera gärn med en grönsallad med gurka, tomater. och majs

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Goda gulaschsoppan som värmer i kylan

  2. Kålpudding à la Tareq Taylor

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött
    3. Köttfärs
decoration divider

Kött

Visa alla

Fläskfilé med äpple och rosmarin

Kryddrökt fläskfilé

Fläskfilé i sötsur sås

Renskavsburgare med skogssvamp