Så steker du lax till perfektion
Stekt lax är en riktig favorit på middagsbordet. Lätt att variera och passar ihop med en mängd olika smaksättningar. Kocken Mattias Larsson delar med sig av sina bästa tips för att få den helt perfekt stekt.
Ingredienser
Ingredienser
4 laxfilé, á 150 g
Salt
Olivolja
Krämig kräftpotatis
350 gPotatis
1 dlCrème fraiche
150 gKräftstjärtar, skalade
1,5 mskgräslök
Salt
Dillsyrad morot
0,5 dlÄppelcidervinäger
1 mskflytande honung
1 krmDillfrö, krossat
150 gMorot
Salt
Till servering
Dill
Gör så här
1
Hyvla moroten tunt med hjälp av en potatisskalare eller en mandolin. Marinera den sedan med vinägern och honungen och smaka av med lite salt. Låt moroten marinera i minst 15 minuter.
2
Skala och koka potatisen. Häll av vattnet direkt när den är klar. Tillsätt creme fraichen och mosa ihop alltsammans lite lätt med en gaffel. Vid servering, vänd ner kräftor, gräslök och smaka av med salt.
3
Värm ugnen till 100 C. Värm en stekpanna med lite olivolja i till medeltemperatur. Salta laxen och lägg ner den med skinnsidan nedåt. Stek i ca 3 minuter tills skinnet är riktigt krispigt och vänd den sedan och stek i ytterligare ca 1/2 minut. Lägg laxen i en ugnssäker form och ugnsbaka ca 10 minuter tills kärntemperaturen är ca 45 C.
4
Lägg upp kräftpotatisen och lägg på laxen. Lägg de syrade grönsakerna runt om och toppa gärna med lite dill.