Valnöt och svampragu

Av Godare

Vad tycker du?

Valnöt och svampragu

(1)

Hemligheten bakom den här goda ragun är att finhacka svampen i precis lagom små bitar, sedan bryna dem länge och väl för att locka fram maximalt med magisk umami.

Recept ur boken ”Köttfärssås” av Jason Diakité, Joel Åhlin och Harald Wachtmeister.

Valnöt och svampragu

Ingredienser

Ingredienser

1 st
Morot
1 st
Lök, gul
1 stjälk
blekselleri
2
vitlöksklyftor
200 g
skogschampinjoner
100 g
shiitakesvampar
1 dl
torkade trattkantareller, mortlad
1 tsk
Råsocker
100 g
valnötter, skalade och finhackade
80 g
Tomatpuré
1
cascabel chili, eller annan chili
2
lagerblad
muskotnöt, efter smak
1 dl
Vitt vin
1 dl
utspädd grönsaksfond, svampfond om du har
1 msk
Socker
1 krm
torkad timjan
1 krm
Oregano, torkad
1 krm
nymald vitpeppar
Salt

Gör så här

1
Hacka svampen, valnötterna, morötterna, löken och sellerin i precis lagom finhackade bitar.
2
Hetta upp oljan på medelvärme och bryn svampen länge och väl tills fin färg infunnit sig på allt svamphack. Detta kommer att locka ut smakerna ur svampen och blir umamibasen av din sås. Tillsätt sedan lök och råsocker.
3
Bryn i 5 minuter innan du lägger till morot, selleri och vitlök. Lägg i dina finhackade valnötter. Tillsätt tomatpuré, vin, lagerblad, fond, timjan och oregano.
4
Låt puttra i minst 40 minuter. Tillsätt mer vätska vid behov. Smaka av med salt och peppar. Servera med äggfri pasta om du tillämpar växtbaserad kost. En tunnare typ av pasta som till exempel tagliatelle eller pappardelle gör att texturen från såsen framhävs. en nypa torkad timjan en nypa torkad oregano nymald svartpeppar salt

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Jason Diakité om världens godaste köttfärssås

  2. Ragu på högrev

  3. Salsiccia penne

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Pasta
    3. Köttfärs
decoration divider

Pasta

Visa alla

Pastagratäng med tomat och pesto

Spaghetti med musslor

Fyllda pastarullar

Spaghetti all’Amatriciana