Pumpapaj med kokos
Den här milda och söta pumpapajen får extra god smak av kanel, ingefära och kryddnejlika. Garnera med vispgrädde, pumpafrökrokant och kokos innan servering. Lite kolasås ovanpå är också gott.
Ingredienser
Mördeg
125 gsmör, kallt och tärnat
100 gFlorsocker
1 ägg, medelstort
250 gmjöl
Pajfyllning
500 gPumpa, rensad
6 dlKokosmjölk
150 gSocker, gärna hälften brunt socker
30 gsmör, smält och kylt
2 tskKanel
1 tskmald ingefära, torkad
0,5 tskkryddnejlika, mald (eller kryddpeppar)
0,25 tskmuskot, mald
2 ägg, stora
1 Äggula
Till garnering
3 dlgrädde
pumpafrökrokant, se recept nedan
kokosflingor
Pumpafrökrokant
3 mskSocker
1 msksmör
1 dlPumpafrön
Gör så här
1
Vispa smör, mjöl och strösocker i en snabbmixer tills smöret är finfördelat i mjölet.
2
Tillsätt ägg och kör snabbt ihop allt till en smidig och jämn deg. Degen ska arbetas så lite som möjligt för att förhindra att den drar ihop sig under gräddningen.
3
Ta degen ur maskinen, forma den till en boll och slå in den tätt i plastfolie. Låt mördegen vila i kylen minst en timme innan användning.
4
Kavla ut degen till en stor platt cirkel och klä pajformen med den. Tryck fast den ordentligt mot kanten på formen och ta bort överflödig deg som hänger över.
5
Låt botten vila i kylen 30 minuter innan du gräddar den. Nagga botten med en gaffel, täck den med bakplåtspapper och fyll den med torkade ärtor. Detta görs för att pajbottnarna ska behålla sin form under gräddningen.
6
Förgrädda botten i 180 grader i 15-20 minuter. Ta bort ärtorna och fortsätt att grädda botten i 10-15 minuter eller tills botten verkar färdig.
7
Skär pumpaköttet i små bitar och koka bitarna mjuka i kokosmjölk. Rör om regelbundet så att det inte fastnar i botten av pannan.
8
Mixa allt till en fin och trögflytande puré i snabbmixer eller med en stavmixer. Lägg pumpapurén i en skål och vispa i socker, kryddor, smör och ägg.
9
Häll fyllningen över pajbottnen och grädda pajen i ugnen i 180 grader i ca. 45 minuter, eller tills fyllningen har satt sig och är lätt dallrig.
10
Gör krokanten medan pajen gräddas. Smält sockret till gyllene karamell i en medelstor stekpanna. Tillsätt smör och pumpafrön.
11
Rör om tills allt är väl blandat och häll upp det på bakplåtspapper. Dra isär den lite så att inte allt hamnar som en stor klump. Låt den svalna och bryt den sedan, eller skär den, i mindre bitar.
12
Servera pajen ljummen eller kall. Garnera med vispgrädde, pumpafrökrokant och kokos innan servering. Lite kolasås ovanpå är också gott.