Gravad lax

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Gravad lax

Köp lax av högsta kvalitet och gör en snabb och enkel variant på gravad lax, kryddad med ett litet stänk lakrits. Toppa med dill och servera med en fräsch avokadokräm med lime.

Tidsangivelsen inkluderar inte tid för marinering.

Gravad lax kryddad med ett stänk lakrits, toppad med dill.
Gravad lax kryddad med ett stänk lakrits, toppad med dill.

Ingredienser

400 glaxfilé, utan skinn och ben
2 mskSocker
1,5 mskSalt
0,5 tskSvartpeppar, malen
0,5 tskLakritspulver
1 knippedill

Avokadokräm

2 avokado
2 mskgräddfil, eller naturell yoghurt
2 msklimesaft
salt och malen peppar

Gör så här

  1. Skär bort eventuella rester av brunt fett på filén. Gnid in laxen med socker, salt, peppar och lakrits. Hacka hälften av dillen och strö över laxfilén. Slå in den tätt och låt laxen marinera i kylen över natten, eller åtminstone ett par timmar.
  2. Skär laxen i tunna skivor innan servering och garnera med resten av dillen.
  3. Rensa avokadon och mosa den fint tillsammans med gräddfil och limejuice. Krydda avokadokrämen med salt och peppar, och servera den till laxen.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Gravad lax