Av Gustav Johansson

Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan

Av Gustav Johansson

(0)

Vad tycker du?

Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan

Dan Dan-nudlar är klassisk streetfood från Sichuanprovinsen i Kina, som är känd för sina chiliheta rätter med sichuanpeppar som ger en väldigt speciell stickande hetta på tungan och smakar lätt av lime. Här är Gustav Johanssons variant som är ett av hans mest populära recept någonsin.

I kina serveras Dan dan-nudlar oftast med såsen i botten, nudlarna i mitten, toppat med färs och salladslök.

Ingredienser

5 Salladslökar, det vita
6 vitlöksklyftor
3 mskfärsk ingefära, riven
3 msksurkål
2 röda chilifrukter, frivilligt, om man vill ha mer hetta
2,5 mskkinesisk chiliolja, Lao Gan Ma
3 mskkinesisk vinäger, Chiankiang, går att ersätta med balsamvinäger
1 mskagavesirap, eller motsvarande mängd socker
2 msktahini, flytande
1,5 dlVatten
4,5 mskjapansk soja
300 gsojafärs
2 tsksesamolja, till stekning
Rapsolja, till stekning

Gör så här

1
Koka dina nudlar och låt dem stå i kallt vatten tills de ska serveras så att de behåller sin konsistens.
2
Rosta sichuanpepparkornen i en torr wok eller stekpanna. Ta upp dem när de börjar dofta gott och mortla dem. Ställ åt sidan så länge.
3
Strimla salladslöken och separera de vita och gröna delarna. Spara de gröna delarna till att toppa den färdiga rätten med.
4
Skala och riv vitlök och ingefära. Grovhacka surkålen och skiva chilin om du vill ha extra sting. Mät upp chiliolja, chiankang, agavesirap, tahini, vatten samt 2/3-delar av sojasåsen i en skål och ställ åt sidan så länge.
5
Hetta upp en wok eller stekpanna till hög värme med lite rapsolja och stek sojafärs, surkål och de vita delarna av salladslöken tillsammans med resten av sojasåsen och sesamolja tills färsen börjat bli knaprig. Lägg i en bunke och ställ åt sidan så länge.
6
Häll i lite mer olja i stekpannan och fräs vitlök, ingefära och färsk chili på hög värme i cirka 30 sekunder. Rör om så att det inte bränns, men se till att allt blir genomstekt och luktar gott. Häll i all vätska och rör om. Koka upp och låt koka i 2–3 minuter. Smaka av med sojasås, vinäger och eventuellt mer chiliolja om du tycker att balansen behöver justeras.
7
Rör ner nudlarna i såsen och låt dem bli varma. Vänd ner färsen, rör om så allt blandas och toppa sedan med sichuanpeppar och salladslök. Servera omgående!

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Shakshuka med vegansk äggröra

  2. Klassisk amerikansk burgare med vegofärs

  3. (2)

    Bibimbap – en riktig smakupplevelse

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Veganska recept
    3. Asiatisk mat

Veganska recept

Visa alla
(2)

Röd linscurry med kokos

(0)

Schnitzel på formbar vegofärs

(1)

Krämig blomkålspanna med smak av lime

(0)

Krämig vegansk viltpanna