Gustav Johansson

Av Gustav Johansson

Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan

Av Gustav Johansson

(2)

Vad tycker du?

Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan

Dan Dan-nudlar är klassisk streetfood från Sichuanprovinsen i Kina, som är känd för sina chiliheta rätter med sichuanpeppar som ger en väldigt speciell stickande hetta på tungan och smakar lätt av lime.

Här är Gustav Johanssons variant som är ett av hans mest populära recept någonsin.

I kina serveras Dan dan-nudlar oftast med såsen i botten, nudlarna i mitten, toppat med färs och salladslök.
I kina serveras Dan dan-nudlar oftast med såsen i botten, nudlarna i mitten, toppat med färs och salladslök.

Ingredienser

  • 5 Salladslökar, det vita
  • 6 vitlöksklyftor
  • 3 mskfärsk ingefära, riven
  • 3 msksurkål
  • 2 röda chilifrukter, frivilligt, om man vill ha mer hetta
  • 2,5 mskkinesisk chiliolja, Lao Gan Ma
  • 3 mskkinesisk vinäger, Chiankiang, går att ersätta med balsamvinäger
  • 1 mskagavesirap, eller motsvarande mängd socker
  • 2 msktahini, flytande
  • 1,5 dlVatten
  • 4,5 mskjapansk soja
  • 300 gsojafärs
  • 2 tsksesamolja, till stekning
  • Rapsolja, till stekning

Gör så här

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan

Gustav Johansson

Gustav Johansson driver Sveriges största veganska matblogg ”Jävligt gott”. Han har gett ut flera kokböcker och lagar även grönt framför kameran. Gustav har ofta föreläsningar och utbildningar i vegomat och är delägare i den växtbaserade restaurangen Chouchou i Stockholm. I programmet ”Vegansk husmanskost” lär han oss laga riktiga klassiker som biff stroganoff, pasta carbonara och mustig pannbiff – helt i vegansk tappning.

Visa 25 recept