Nutellasemla
Chokladig hasselnötskräm och vispgrädde kompletterar varandra perfekt i den här otroliga Nutellasemlan. Det blir så krämigt och gott till det saftiga brödet. Ett måste för alla chocoholics där ute.
Ingredienser
Vetebullar
100 g
smör
25 g
jäst
2.5 dl
mjölk
1
ägg
1.5 dl
strösocker
1 krm
Salt
0.5 tsk
bakpulver
1 tsk
Kardemumma, mald
8 dl
vetemjöl
Till pensling
1
ägg
Fyllning
8 msk
nutella
Topping
3 dl
grädde, vispad med 1 msk kakao
kakao, att pudra över
Gör så här
1
Börja med bullarna. Smält smöret i en liten kastrull och häll på mjölken. Värm tills mjölken är fingervarm, inte över 37 grader.
2
Smula sönder jästen eller häll i torrjästen i en stor bunke eller degbunke om du vill använda bak- eller hushållsmaskin.
3
Häll lite av smörmjölken över jästen och blanda runt tills jästen är upplöst.
4
Slå på resten av smörmjölken och tillsätt ägg, strösocker, salt, bakpulver och kardemumma. Se till att allt blandas ordentligt.
5
Rör ihop och knåda i vetemjölet, men spara lite till utbakningen. Degen ska bli jämn och smidig och hålla ihop. Lägg en handduk över bunken och låt jäsa en timme.
6
Ta upp degen och dela den i 8 lika stora bitar, eller färre om du vill göra riktigt stora semlor. Forma varje bit till en rund bulle. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem en aning. Lägg en handduk över och låt jäsa en timme.
7
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i ugn, 200 grader i cirka 10 minuter, eller tills bullarna har fått fin färg. Låt bullarna svalna på galler.
8
Vispa grädden med kakaon till ett ganska hårt skum.
9
När bullarna har svalnat är det dags att montera semlorna. Skär av topparna på bullarna och gröp ur lite av innanmätet i bottendelarna.
10
Fyll hålrummet med en matsked nutella. Klicka på den vispade kakaogrädden, eller använd en sprits så det ser proffsigt ut. Lägg på locket och sikta lite kakao över.