Ramensoppa med shiitake och krispig tofufärs

Av Godare

(15)

Vad tycker du?

Ramensoppa med shiitake och krispig tofufärs

En rykande het ramensoppa värmer gott och de asiatiska smakerna av sesamolja och chili sätter fart på smaklökarna. Lägg till shiitake och krispig tofufärs och det hela blir perfekt.

Recept ur boken ”Gröna linjen” av Alice Knutas och Linn Lundberg.

Ramensoppa med shiitake och krispig tofufärs

Ingredienser

350 gnudlar, t ex ramen. somen eller udon

Buljong

30 gshiitakesvamp, torkad
2 lVatten
2 Morötter, medelstora (ca 200 g)
1 palsternacka, medelstor (ca 70 g)
1 Gul lök, stor (ca 200 g)
5 vitlöksklyftor
50 gingefära
2 mskneutral olja
1 dlJapansk sojasås
3 mskRisvinäger

Tofufärs

300 gfast tofu
1 dlsalta jordnötter
100 gVårlök
1 tskneutral olja
2 tskSesamolja
2 tskJapansk sojasås
1 tskchiliolja

Topping

shiitakesvamp, från buljongen
1 mskneutral olja
2 tskJapansk sojasås
150 gpak choi, eller en stor pak choi
1 burkfermenterade grönsaker, t ex zhacai eller preserved vegetables
2 mskSesamfrön, svarta
1 dlvårlök, finhackad
2 mskchiliolja
2 mskSesamolja

Gör så här

1
Blötlägg svampen i 1 liter vatten och ställ i kylen i minst två timmar eller över natten.
2
Rengör morot, palsternacka och lök och grovhacka. Skalet ska vara kvar, men se till att skölja noga från grus och liknande. Krossa 4 vitlöksklyftor med skalet på med en stor kniv mot en skärbräda. Riv 1 tsk av ingefäran och skär resten med skalet på i små skivor. Riv den sista vitlöken fint och lägg undan tillsammans med den rivna ingefäran.
3
Hetta upp 2 msk neutral olja i en stor kastrull och ha i morot, vitlök, gul lök, palsternacka och ingefära. Stek på hög värme under omrörning i cirka 5 minuter. Det får gärna bli lite brunt men inte bränt i botten av kastrullen, det ger extra smak. Ha på 1 liter vatten, 1 dl japansk soja och 3 msk risvinäger och låt småputtra under lock i 30 min. Medan buljongen kokar kan du börja tillreda tofun.
4
Riv tofun på ett grovt rivjärn, lägg sedan på lite hushållspapper så att den får vätska av sig. Mortla eller mixa jordnötter grovt och finhacka vårlöken. Hetta upp neutral olja, sesamolja, soja och chiliolja i en stekpanna och stek sedan riven tofu och jordnötter på hög värme under omrörning tills den är krispig, cirka 10 minuter. Tillsätt den hackade vårlöken precis på slutet.
5
När buljongen kokat i 30 minuter silar du av grönsakerna och behåller buljongen. Sila även av shiitaken och krama ur vätskan, men behåll både blötläggningsvattnet och svampen. För samman grönsaksbuljongen med shiitake-vattnet och tillsätt den rivna ingefäran och den rivna vitlöken som du förberett i steg 1.
6
Beroende på hur salta de fermenterade grönsakerna som du köpt är (smaka!) kan du salta av dem lite genom att blötlägga dem i kallt vatten en halvtimme innan servering.
7
Stek shiitakesvampen med 1 msk neutral olja och 2 tsk soja p. hög värme tills gyllene och krispig runt om, cirka 7 minuter. Stek även pak choi hårt i olja på hög värme så att de får färg på båda sidor.
8
Blanda 2 msk chiliolja och 2 msk sesamolja i ett glas.
9
Koka nudlarna enligt paketets anvisning, häll av när de är klara och skölj under kallt vatten någon minut för att få bort stärkelsen. Samtidigt kan du värma buljongen i ca 5 minuter och sila av den en sista gång.
10
Fördela nudlar i skålar och häll över buljong och toppa med tofufärsen, stekt shiitake och pak choi, fermenterade grönsaker, vårlök, sesamfrön och ringla sist men inte minst över chili- och sesamoljan. Servera!

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (5)

    Vintersallad med rostad pumpa

  2. (3)

    Kroppkakor med skogssvamp och bakat äpple

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Soppa
    3. Vegetariskt
    4. Asiatisk mat

Soppa

Visa alla
(0)

Krämig soppa med friterad kyckling

(1)

Kryddig nudelsoppa

(1)

Krämig musselsoppa med tomat

(1)

Jordärtskocks­soppa