Ceviche med lax och avokado
Läcker och god plockmat som bara kräver lite skärande och hackande, och inte minst fisk av högsta kvalitet. Marinera fisken i god tid så att syran i marinaden hinner "tillaga" fisken. Blanda i resten av ingredienserna när det närmar sig servering.
Ingredienser
Ingredienser
400 g
laxfilé, av sushikvalitet
2
Lime, saften av alla och rivet skal av hälften
0.5
citron, pressade saften
0.5
apelsin, pressade saften
1
röd chili, utan frön
1
avokado
4
Salladslökar
1 knippe
koriander
Salt och peppar
avokado, i små kuber
nachochips
Gör så här
1
Laxen ska vara skinn- och benfri, ta bort eventuell smuts och blodrester på filén. Skär fisken i små tärningar, ca. 1 x 1 cm.
2
Vispa ihop limesaft, limeskal, citronsaft och apelsin. Blanda fisken med marinaden och låt den stå i kylen för marinering i minst en timme.
3
Skala och skär avokadon i små tärningar. Finhacka chili och salladslök och grovhacka koriander.
4
Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och mald peppar. Lägg upp på tallrikar, på ett fat eller i en skål. Servera med nachochips.
5
Tips: Kom ihåg att fisk som ska serveras rå måste vara så färsk som möjligt. I receptet används lax (av sushikvalitet), men även andra fisksorter som torsk, havskatt, sej, kungsfisk och makrill passar bra
Livsmedelsverket rekommenderar att frysa vildfångad lax som ska ätas rå i minus 18°C i tre dygn. Då dör eventuella parasiter som kan finnas i fisken. Odlad lax behöver däremot inte frysas.