Renskavsgryta med potatis och björnbär
Det här är kanske en av de snabbaste grytvarianterna eftersom det tunna köttet blir fort tillagat när det puttrar i grytan. Det bästa med denna gryträtt är också att allt, inklusive tillbehör, kokas i en och samma gryta.
Ingredienser
Ingredienser
600 g
Renskav
150 g
Bacon
2
lökar
300 g
Svamp, rensad
300 g
småpotatisar, kokta
0.5
rotselleri
1 kvist
timjan
1 tsk
Enbär
1.5 dl
rött vin
3 dl
vispgrädde
1 dl
Crème fraiche
2 msk
svartvinbärsgelé, rödvinbärsgelé eller rönnbärsgelé
1 näve
björnbär
bladpersilja
smör, till stekning
Salt och peppar
Gör så här
1
Tina köttet om det är fruset och låt det rinna av väl i en sil eller på en kökshandduk. Skär baconet i små bitar eller strimlor. Rensa och skär löken i tunna skivor. Dela svampen i passande bitar. Rensa och skär sellerin i små tärningar.
2
Hetta upp en stor gryta och fräs bacon och lök tills baconet är gyllene och löken mjuk. Ta upp det ur grytan så länge. Fortsätt att steka svamp och selleri, tillsätt eventuellt en klick smör och smaka av med salt och peppar. Ta upp grönsakerna ur grytan. Fräs köttet på hög värme, krydda med salt, peppar, timjan och enbär. Häll i rödvinet och rör om ordentligt (skrapa bort allt som kan ha satt sig i botten).
3
Lägg tillbaka alla grönsaker i grytan och låt puttra i några minuter. Tillsätt grädde och låt grytan koka försiktigt i ca. 10 minuter. Rör ner gräddfil, vinbärsgelé och potatis. Låt grytan puttra i ca. fem minuter. Justera smaken med salt och peppar, strö över bär och persilja precis innan servering.