Vanilj- och jordgubbsglass

Av Lise Finckenhagen

(0)

Vad tycker du?

Vanilj- och jordgubbsglass

Även om frysdisken bågnar av otaliga smaker och varianter, är glass som allra bäst när den är helt färsk och hemgjord. Ät den direkt, för nygjord glass ska inte sparas, den ska bara avnjutas innan den smälter. Tid tillkommer för glassen att frysa.

Vanilj- och jordgubbsglass
Vanilj- och jordgubbsglass

Ingredienser

Grundrecept på vaniljglass

2,5 dlmjölk
2,5 dlvispgrädde
5 äggulor
90 gSocker
1 vaniljstång

Jordgubbsglass

vaniljglass
250 gJordgubbar, rensade
jordgubbar, till garnering

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg mjölk, grädde, hälften av sockret, vaniljstången och vaniljfröna i en kastrull och låt blandningen koka upp. Vispa ihop äggulor och resten av sockret i en skål, vispa tills sockret löst sig.
  2. Häll den varma gräddmjölken över äggulorna under kraftig vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm blandningen försiktigt under konstant omrörning. Blandningen ska tjockna (som vaniljsås), men får inte koka.
  3. Sila av blandningen i en ren skål och låt svalna. Låt glassblandningen/glassmeten "mogna" i kylskåpet över natten.
  4. Använd en stavmixer och mosa jordgubbarna till en jämn puré. Blanda jordgubbspurén med glassmeten.
  5. Kör glassen i en glassmaskin för bästa resultat. Eller ställ skålen i frysen och vispa glassen flera gånger under frysningen för att undvika iskristaller. Om glassen blir väldigt hård kör du den snabbt i en matberedare tills glassen är slät och jämn igen. Ställ tillbaka den i frysen i 20 minuter om den blir för mjuk.
  6. Tips: Om jordgubbarna är syrliga kan du smaka av purén med 2-3 msk florsocker eller socker.
  7. Grunden i denna glass är vaniljglass (innan du lägger i jordgubbspurén). Vill du ha en annan smak kan du byta ut jordgubbar mot annan frukt- eller bärpuré. Om du ska göra chokladglass kan du tillsätta hackad choklad medan glassblandningen fortfarande är varm så att chokladen smälter in. Om du använder en söt choklad (vit, ljus eller mjölkchoklad) kan det vara bra att minska mängden socker i grundreceptet lite, så att den färdiga glassen inte blir för söt.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Vanilj- och jordgubbsglass