Marinerad kycklingfilé med smörig citronsås
Här bjuds det på en smakrik, syrlig och fräsch medelhavsmiddag med kyckling, citronsmör och bacon. Perfekt att servera till många, stek bara kycklingen i pannan först och värm sedan i ugnen precis innan servering.
Ingredienser
4 kycklingfiléer
8 skivorBacon
4 vitlöksklyftor
vetemjöl
olivolja och smör, för stekning
salt och malen peppar
Persilja , hackad, till garnering
Smörsås
1 citron, finrivet skal och saften
100 gsmör
Tillbehör
200 gharicots verts
Gör så här
1
Dela kycklingfiléerna i mitten på längden. Krydda filéerna med salt och peppar och vänd dem i mjöl (skaka av överflödigt mjöl).
2
Lägg en baconskiva på varje filé och fäst den med hjälp av tandpetare.
3
Hetta upp smör och olja i en stor stekpanna. Lägg i kycklingen med skinksidan nedåt och tillaga på medelhög värme i cirka tre minuter, krossa vitlöksklyftorna med den breda sidan av kniven och lägg kryddnejlika i pannan tillsammans med kycklingen. Vänd på kycklingen och stek ytterligare 2-3 minuter på andra sidan. (Du kan steka i omgångar, om alla inte ryms.) Lägg de färdiga filéerna i en ugnssäker form (eller på en stor plåt) så länge.
4
Lägg smöret till såsen i pannan och låt det puttra tills det blir nötbrunt. Rör om då och då så att inget fastnar i botten. Tillsätt rivet (eller fint strimlat) citronskal och citronsaft, låt citronsmöret koka upp och dra pannan åt sidan.
5
Skölj och rensa Haricot verts. Koka bönorna i saltat vatten i 1-2 minuter, tills de nästan är mjuka. Ta en böna och smaka av, de ska fortfarande vara lätt krispiga. Häll av det kokande vattnet.
6
Om det behövs, värm kycklingen i ugnen på 170 grader i några minuter innan servering, kom ihåg att ta bort tandpetarna.
7
Servera kycklingfiléerna med kokta Haricot verts och citronsmör. Stekt potatis passar utmärkt som extra tillbehör.
8
Tips: Garnera med karamelliserade citronskivor. Fräs tunna skivor citron i lite olja i en teflonpanna, strö över en rejäl nypa socker. Tillaga på medelvärme tills skivorna är karamelliserade.