Marinerad kycklingfilé med smörig citronsås

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Marinerad kycklingfilé med smörig citronsås

Här bjuds det på en smakrik, syrlig och fräsch medelhavsmiddag med kyckling, citronsmör och bacon. Perfekt att servera till många, stek bara kycklingen i pannan först och värm sedan i ugnen precis innan servering.

Marinerad kycklingfilé med smörig citronsås

Ingredienser

4 kycklingfiléer
8 skivorBacon
4 vitlöksklyftor
vetemjöl
olivolja och smör, för stekning
salt och malen peppar
Persilja , hackad, till garnering

Smörsås

1 citron, finrivet skal och saften
100 gsmör

Tillbehör

200 gharicots verts

Gör så här

1
Dela kycklingfiléerna i mitten på längden. Krydda filéerna med salt och peppar och vänd dem i mjöl (skaka av överflödigt mjöl).
2
Lägg en baconskiva på varje filé och fäst den med hjälp av tandpetare.
3
Hetta upp smör och olja i en stor stekpanna. Lägg i kycklingen med skinksidan nedåt och tillaga på medelhög värme i cirka tre minuter, krossa vitlöksklyftorna med den breda sidan av kniven och lägg kryddnejlika i pannan tillsammans med kycklingen. Vänd på kycklingen och stek ytterligare 2-3 minuter på andra sidan. (Du kan steka i omgångar, om alla inte ryms.) Lägg de färdiga filéerna i en ugnssäker form (eller på en stor plåt) så länge.
4
Lägg smöret till såsen i pannan och låt det puttra tills det blir nötbrunt. Rör om då och då så att inget fastnar i botten. Tillsätt rivet (eller fint strimlat) citronskal och citronsaft, låt citronsmöret koka upp och dra pannan åt sidan.
5
Skölj och rensa Haricot verts. Koka bönorna i saltat vatten i 1-2 minuter, tills de nästan är mjuka. Ta en böna och smaka av, de ska fortfarande vara lätt krispiga. Häll av det kokande vattnet.
6
Om det behövs, värm kycklingen i ugnen på 170 grader i några minuter innan servering, kom ihåg att ta bort tandpetarna.
7
Servera kycklingfiléerna med kokta Haricot verts och citronsmör. Stekt potatis passar utmärkt som extra tillbehör.
8
Tips: Garnera med karamelliserade citronskivor. Fräs tunna skivor citron i lite olja i en teflonpanna, strö över en rejäl nypa socker. Tillaga på medelvärme tills skivorna är karamelliserade.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (0)

    Mozzarellafyllt kycklingbröst

  2. (1)

    Helstekt kyckling med vitlök och timjan

  3. (1)

    Focaccia med gorgonzola, rödlök och honung

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kyckling
    3. Italiensk mat

Kyckling

Visa alla
(1)

Kokosmarinerade kycklingspett

(1)

Macka med currykyckling

(1)

Kyckling i krämig dragonsås

(1)

Marockansk kycklinggryta