Kanderade apelsin- eller grapefruktskal

Av Godare (Aftonbladet)

Vad tycker du?

Kanderade apelsin- eller grapefruktskal

(12)

Mandariner, apelsiner, citroner och lime vill som så många andra frukter inte ligga och vara vackra i fruktskålen. De gillar att förvaras kallt i kylen, gärna i en plastpåse.
– Eftersom jag flitigt använder alla typer av citrusskal i matlagningen ligger dessa frukter på listan över saker som jag alltid köper ekologiskt, säger kokboksförfattaren Karin Bohlin.

Kanderade apelsin- eller grapefruktskal.

Ingredienser

Ingredienser

2
grapefrukter, eller
3
apelsiner
2 dl
strösocker

Sockerlag

2 dl
strösocker
1 dl
Vatten

Gör så här

1
Skär bort ändarna på frukten och skär bort skalet med en vass kniv. Skär skalbitarna i
2
3–5 mm breda strimlor. Lägg strimlorna i en kastrull och häll på vatten så att det täcker.
3
Koka upp och häll bort vattnet. Upprepa två gånger.
4
Koka upp socker och vatten till sockerlagen och lägg i citrusstrimlorna. Sjud tills skalen är genomskinliga, 20–30 minuter.
5
Sila bort sockerlagen och låt strimlorna torka luftigt, till exempel på ett ugnsgaller, cirka 1 timme.
6
Häll upp socker på ett fat och trassla runt skalbitarna så att de blir helt täckta i sockret.
7
Tips: För rediga gottegrisar rekommenderas att även doppa ena halvan i smält mörk choklad.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Tumtryckta potatisar med bbq-sås

  2. Krämig pasta med ädelost

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Tillbehör
    3. Matsmarta onsdag
decoration divider

Tillbehör

Visa alla

Blomkålscouscous

Jordgubbssalsa med mango

Nypotatis med gräddfil och bacon

Gräddgratinerad mandelpotatis