Småländsk ostkaka

Av Godare

Vad tycker du?

Småländsk ostkaka

(9)

Ostkaka med sin fina milda mandelsmak passar bra som efterrätt till julens stora middagar. Här är ett recept på den småländska varianten. Det är lite pyssel men så värt det.

Ostkaka med grädde och en klick sylt.

Ingredienser

Ingredienser

5 l
mjölk
1.5 dl
Vetemjöl
1 msk
ostlöpe
50 g
Sötmandel
4
Bittermandlar
2.5 dl
Kaffegrädde 12%
2 dl
strösocker
3
ägg

Gör så här

1
Värm mjölken till 35°C och vispa i mjölet och tillsätt ostlöpen. Rör om igen så att vasslen separera och låt smeten stå ytterligare 30 min.
2
Ställ ett durkslag i en kastrull. Lägg senare en kökshandduk och häll upp ostmassan i durkslaget. Pressa och vrid ut så mycket vätska som det går med hjälp av duken. Låt ostmassan rinna av över natten i kylskåp.
3
Sätt ugnen på 175 grader.
4
Skålla mandeln i kokande vatten, skala och hacka den fint.
5
Häll ostmassan i en bunke och vispa ner kaffegrädde, socker, ägg och mandel. Grädda ostkakan i vattenbad i 1 1/2- 2 timmar.
6
Ta ut ur ugnen och låt kallna. Om det finns extra vätska så är det bara att hälla ut det i vasken. Servera ostkakan ljummen med vispad grädde och sylt.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Eton mess – klassisk brittisk dessert med maränger

  2. Sandwich – så gör du glassen själv

  3. Chokladfondant – smältande gott

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Efterrätter
decoration divider

Efterrätter

Visa alla

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Vaniljfromage med portvin

Fluffig chokladmousse på nolltid

Pannkakor med jorgubbar och mascarpone