Så lagar du thailändsk laab
Thailändsk laab. Mängden chili av olika slag beror på hur het du vill ha rätten och hur heta flagorna och chilifrukterna är. Ta det vackert första försöket och ligg i underkant av mängderna här. Var och en kan ju sedan vrida upp styrkan efter egen smak med mer chiliflagor.
Ingredienser
Ingredienser
1 msk
risgryn, okokta
500 g
Kycklingfärs, eller fläskfärs
2 msk
Matolja
2
vitlöksklyftor
2
chilifrukter
4
Lime, ekologiska
4 msk
Fisksås
2 tsk
Sirap
1 tsk
Chiliflakes, chiliflakes
2
Schalottenlökar, medelstora
2
Salladslökar, den mörkgröna delen
2 dl
färska örter, som mynta, koriander – och thaibasilika om du hittar
Gör så här
1
Hetta upp en stekpanna och torr-rosta riset på medelvärme tills det blivit ljust brunt. Häll i mortel och stöt till mjöl. Häll över i en liten skål.
2
Stek färsen i oljan på medelvärme i den nu lediga pannan. Vänd runt flitigt med stekspaden, färsen ska nätt och jämnt bli brynt. Häll i 2 msk vatten och fortsätt fegsteka tills färsen är fullständigt genomstekt och smulig. Dra pannan av värmen.
3
Skala och hacka vitlöken grovt. Skölj och skär chilin i stora bitar. Lägg båda ingredienserna i morteln. Skölj en limefrukt och riv skalet ner i morteln. Stöt ihop till en smet.
4
Rör ner vitlökssmeten, saften från 2 lime, 3 msk fisksås, 1 tsk sirap, 1 tsk chiliflagor och ditt rismjöl i färsen. Se till att allt blir väl blandat. Låt stå medan du tar en ny vända vid skärbrädan.
5
Skala och skiva schalottenlöken tunt. Skölj salladslöken och strimla det gröna. Skölj kryddörterna och skär bladen mycket grovt.
6
Smaka av färsröran. Behövs mer sälta/fisksås, syra/lime, sötma/sirap, hetta/chiliflgor? Laaben ska vara duktigt het, med en liten, liten sötma och balanserad syra och sälta.
7
Dräll över grönskan och servera med sticky rice, jasminris eller nudlar.