Jordgubbstårta med citronfyllning
Jordgubbstårta med citronfyllning – perfekt till midsommarbuffén. En enkel variant av den klassiska jordgubbstårtan.
Ingredienser
Tårtbottnen
3
Ägg
3 dl
strösocker
1 dl
hett vatten
3 msk
Vetemjöl
1.5 tsk
Bakpulver
1.5 tsk
nystötta kardemummakärnor
Fyllning
citruslikör
1.5 dl
Lemoncurd, se recept längre ner eller köp färdig
vispgrädde
4 msk
hackad, färsk mynta
Garnering
vispgrädde
färsk mynta
Gör så här
1
Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa formen.
2
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, lite i taget, mot slutet av vispningen.
3
Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner det i smeten. Häll smeten i formen.
4
Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Låt bottnen svalna innan den stjälps upp och får kallna. Skär bottnen i tre.
5
Lemoncurd: Koka upp citronskal och citronsaft, 1 dl socker och smör och rör tills allt löst sig. Låt krämen svalna lite. Vispa ägg och 1 dl socker pösigt och blanda med citronkrämen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar, den får inte koka. Rör under tiden med en träslev. Låt krämen kallna och förvara den i kylen. Lemoncurden håller sig cirka en vecka.
6
Droppa likören över bottnarna.
7
Vispa grädden.
8
Blanda ingredienserna till fyllningen. Om du använder färdigköpta tårtbottnar, blanda i 1 tsk nystötta kardemummakärnor i fyllningen. Bred fyllningen över de två understa bottnarna. Lägg på den översta bottnen och bred över vispad grädde.
9
Täck tårtan med folie och låt den safta till sig i kylen några timmar eller över natten.
10
Garnera tårtan med vispad grädde, jordgubbar och färsk mynta.