Jordgubbstårta med citronfyllning

Av Godare

Vad tycker du?

Jordgubbstårta med citronfyllning

(10)

Jordgubbstårta med citronfyllning – perfekt till midsommarbuffén. En enkel variant av den klassiska jordgubbstårtan.

Jordgubbstårta med hemgjord lemoncurd - extra gott.

Ingredienser

Tårtbottnen

3
Ägg
3 dl
strösocker
1 dl
hett vatten
3 msk
Vetemjöl
1.5 tsk
Bakpulver
1.5 tsk
nystötta kardemummakärnor

Fyllning

citruslikör
1.5 dl
Lemoncurd, se recept längre ner eller köp färdig
vispgrädde
4 msk
hackad, färsk mynta

Garnering

vispgrädde
jordgubbar
färsk mynta

Gör så här

1
Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa formen.
2
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, lite i taget, mot slutet av vispningen.
3
Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner det i smeten. Häll smeten i formen.
4
Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Låt bottnen svalna innan den stjälps upp och får kallna. Skär bottnen i tre.
5
Lemoncurd: Koka upp citronskal och citronsaft, 1 dl socker och smör och rör tills allt löst sig. Låt krämen svalna lite. Vispa ägg och 1 dl socker pösigt och blanda med citronkrämen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar, den får inte koka. Rör under tiden med en träslev. Låt krämen kallna och förvara den i kylen. Lemoncurden håller sig cirka en vecka.
6
Droppa likören över bottnarna.
7
Vispa grädden.
8
Blanda ingredienserna till fyllningen. Om du använder färdigköpta tårtbottnar, blanda i 1 tsk nystötta kardemummakärnor i fyllningen. Bred fyllningen över de två understa bottnarna. Lägg på den översta bottnen och bred över vispad grädde.
9
Täck tårtan med folie och låt den safta till sig i kylen några timmar eller över natten.
10
Garnera tårtan med vispad grädde, jordgubbar och färsk mynta.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Goda sommarmaten

  2. Ljuvlig jordgubbstårta till sommarfesten

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Tårtor
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!