Så lyckas du med vegetarisk gratäng

Av Madeleine Brohlin

Vad tycker du?

Så lyckas du med vegetarisk gratäng

(9)

Laga en vegetarisk pastagratäng med hjälp av veckans matfynd.

Vi tipsar om att göra ”gratäng Sopranos” – med massa god ost och tomat.

Pastagratäng med svamp och mycket ost. Servera med tomater och bröd.

Ingredienser

Tomatsås

1 msk
Olivolja
3 dl
Svamp, färsk
0.5 l
Passerade tomater
2
vitlöksklyftor
1 msk
Tomatpuré
1 msk
Honung
basilika, färsk
Oregano, färsk
Salt och peppar

Pastan

250 g
Penne, eller zitipasta
2 dl
parmesan, färsk (riven)
2 dl
Ricotta
125 g
Mozzarella

Gör så här

1
Börja med tomatsåsen. Stek svampen och häll på de passerade tomaterna. Pressa i vitlöken och häll i resten av ingredienserna. Låt koka cirka en kvart.
2
Sätt ugnen på 175 grader.
3
Koka pastan och riv osten. Det är viktigt att pastan är al dente.
4
Häll av pastan och lägg den i en stor skål, häll i hälften av tomatsåsen och hälften av parmesanen. Rör om.
5
Lägg hälften av pastaröran i en ugnssäker form (2 liter).
6
Strö över ricotta, mozzarella och hälften av den återstående parmesanen. Häll på ytterligare 1,5 dl sås. Fortsätt med resten av pastan och häll på det sista av såsen. Strö över resten av parmesanen.
7
Täck formen med folie.
8
Ugnsbaka i cirka 20 minuter. Ta bort folien och baka ytterligare 15–30 minuter.
9
Täck över formen med folie igen och låt den stå i cirka 15 minuter före servering. Servera med tomater och ett gott bröd.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Aubergine – Paolo Robertos goda gratäng

  2. Krämig pasta med bacon och rikligt med parmesan

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Pasta
    3. Gratänger
    4. Vegetariskt
decoration divider

Pasta

Visa alla

Spaghetti med musslor

Fyllda pastarullar

Spaghetti all’Amatriciana

Pasta med kryddig chorizo